2014. február 13.

Egészben sült marinált makréla

Kedvenc halas blogom, a Tarka Bárka oldalán találtam ezt a receptet. Történt ugyanis, hogy a Csarnokban járva, a Halasnál csodaszép, friss makrélára bukkantam. Vettem is rögtön négyet, emlékeztem rá, hogy a TarkaBárkán van pár makrélás recept.
Nos, azt hiszem sikerült egy igazi gyöngyszemet választanom, a makréla szaftos és nagyon finom lett! Nem igazán változtattam a receptet, Gaba, köszönet ezért a különlegességért!
És csak biztatni tudlak Titeket: szerezzetek be makrélát és készítsétek el!

Hozzávalók:
4 db, kb 350-400 grammos makréla (az enyémek 350-380 gramm között mozogtak)
3 citrom
2 fej vöröshagyma
4 babérlevél
2 nagy csokor petrezselyem
1 dl száraz fehérbor
4 gerezd fokhagyma
olivaolaj

bors

Elsőként a már megtisztított, kibelezett makrélákat alaposan megmostam, hagytam lecsepegni, aztán a hasukba tettem a szétosztott petrezselyemcsokrot, 1-1 babérlevelet és 1-1 gerezd fokhagymát, majd egy tálcára téve alaposan meglocsoltam 2 citrom levével és kevés olivaolajjal. Majd borsot őröltem rá és a hűtőben érleltem (azaz marináltam) bő 1 órán át. Időnként megforgattam, hogy a halat mindenhol érje a citromos-fűszeres lé.
Az 1 óra leteltével elővettem 2 kis sütőtálat, aminek az aljára tettem a másik 2 citromot, amit előzőleg már felszeleteltem kb fél centis karikákra. Ezekre a citromkarikákra fektettem a marinált makrélákat, majd mindegyikre tettem a karikára vágott vöröshagymából és a hasából kivett, szintén karikára vágott fokhagymából, sóztam és aláöntöttem a fehérbort. (mindkét tálba egyenlően)
200 fokos sütőben kb negyed óra alatt készre sütöttem.




1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...