2013. október 24.

Tápióka puding

Júliusban tápiókabombázás áldozata lettem. Először jött Ági,a Muskátli Büfé bloggerinája, aki amaréna-meggyes tápióka pudingjával keltette fel az érdeklődésemet. Aztán pár nappal később Györgyi - alias Janka - izgatta a fantáziámat, csodás málnás-kókuszos pudingjával. Na, ekkor határoztam el, hogy szerzek valahonnan tápiókát.
Utánanéztem a neten, természetesen nem kapható mezei boltokban, így kicsit halasztódott a projekt. De most, hogy megint elkocogtam az Ázsia Bt-be, eszembe jutott a tápiókagyöngy, vettem is és tegnap jól el is készítettem. Az egész család rajongott érte, nagyon hasonlít az ízvilága a kókusztejes ragacsos rizséhez.
Az állaga viszont puhább, de nagyon izgalmassá teszik a benne lévő gyöngyöcskék, kicsit olyan, mintha gumicukor-gyöngyök lennének, csak a tápióka íztelen.
Egyszóval bevállalósaknak kötelező, a többieknek csak erősen ajánlott:-)

És hogy mi is ez a tápióka? Nos, él egy növény Dél-Amerikában, amit úgy hívnak: manióka. Ennek a gyökérgumójából nyerik iszapolással, sajtolással és szárítással a tápiókakeményítőt, ami a tápiókagyöngy alapja. Ezután ezt a lisztszerű anyagot vizezik, morzsolják, formázzák, majd kiszárítják, így lesz belőle a kész gyöngyöcske.
Mivel a gyöngynek igen magas a keményítőtartalma, ezért kiválóan sűrűsödik, kocsonyásodik. Itt teszem hozzá, hogy abszolút gluténmentes és kókusztejjel készítve még laktózmentes is.
Teljesen íztelen, ezért mi dönthetjük el, hogy a főzés során milyen ízvilágot adjunk a gyöngyeinknek.
Thaiföldön nagy divat (és most már lassan az egész világon) a Bubble Tea, amihez a tápiókagyöngyöt teában főzik, majd ízesítik pl cukorral. Ezt az alapreceptet azóta továbbfejlesztették és kávéba, gyümölcsturmixba is előszeretettel teszik ezeket a látványos kis golyókat.
A tápiókagyöngy különböző méretekben és színekben is kapható, úgyhogy ízlés szerint készíthetünk aranyos kis gyöngyöcskés pudingot, vagy nagy, látványos Bubble Tea-t is vendégeinknek.
Egyes éttermekben szeretik felhasználni akár sós ételekhez is, hiszen külsőre úgy néz ki, mint a lazackaviár.

Én most egy nagyon finom, édes-ragacsos pudingot készítettem, és hogy ellensúlyozzam az édességét, mangópürét tettem a tetejére. A tápiókapudingot Chili&Vanilia receptje alapján készítettem.

Hozzávalók 4 személyre:
80 gramm aprószemű tápiókagyöngy
5 dl víz
5 karika friss gyömbér
1 lime héja 2-3 nagyobb darabban
3 dl kókusztej
3 evőkanál cukor (én fruktózt használtam)
csipet só

A vizet felforraltam, majd a forrásban lévő vízbe öntöttem a tápitókagyöngyöket, a gyömbérszeleteket, a limehéjat és a csipet sót, és folyamatosan kevergetve kb 15 percig főztem (amíg a szemek átlátszóak nem lettek).
Ezután felöntöttem a kókusztejjel, hozzáadtam a cukrot és újabb 5 percen át főztem, folyamatos kevergetés mellett.
Végül elzártam alatta a lángot, kiszedtem belőle a citromhéjakat és a gyömbérszeleteket és szufléformákba adagoltam.

A mangót meghámoztam, levágtam a magról a gyümölcshúst, hozzáadtam 1 evőkanál citromlét, majd botmixerrel pépesítettem. (ha nagyon savanykás lett, lehet hozzá adni még mézet, de nekem annyira édes volt a mangó, hogy a citromlé kifejezetten jót tett neki)

A tápiókapudingot hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd tálaláskor mangópürével kínáltam.

Nekem a puding már melegen is nagyon ízlett, szobahőmérsékletűen pedig kifejezetten isteni volt (és állítólag így az autentikus), de sokak szerint jól behűtve az igazi, így érdemes kísérletezni - pl egy adagot éjszakára a hűtőbe tenni, és ha másnak a hűtött jobban ízlik, legközelebb csakis így kell enni.

5 megjegyzés:

  1. Még soha nem ettem tápiókát, de szívesen megkóstolnám. :)

    VálaszTörlés
  2. Én vendégségben ettem először és nagyon ízlett. Van is itthon tápiókám, ideje elővennem. Mangószósszal isteni lehet, én licsivel kóstoltam.

    VálaszTörlés
  3. Úgy érzem nálad tuti befutó lett! Finom lehet mangóval :)

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, Marka - ez csodás! Nekem lassan elvonási tüneteim vannak, mert az Ázsia Bt sajnos egy ideje nem esik útba. Nagyon imádom én is - és ez a napsütötte mango különösen jól áll neki :)

    VálaszTörlés
  5. Eddig még nem hallottam erről, de ideje lesz kipróbálnom :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...