2013. szeptember 30.

Karamellszószos-almás sajttorta

Lassan egy éve, hogy megláttam ezt a csodálatos tortát Trollanyunál és már akkor elhatároztam, hogy elkészítem. Aztán elfeledkeztem róla és nyáron jutott eszembe, amikor megláttam ugyanezt a finomságot Tellercake konyháján.
Most pedig eljött a szeptember vége, amikor is férjem, kisebbik fiam, anyósom, sógorom és sógornőm is 1-2 hét különbséggel ünneplik a születésnapjukat, így a minden évben szokásos "mindenki szülinapjára" elkészítettem ezt a mennyei tortát.
Alapvetően nem változtattam komolyabban semmin, csak az alapanyagok mennyiségén, mert nekem 26 centis tortaformám van. Így nálam a folyós karamell réteg vékonyka volt (nem volt baj, mert a torta így is édes lett), az almaréteg 3 szelet magas volt, a sajttorta réteg lett a legvastagabb, végül a tejszínhab koronaként csúcsosodott eme sütiköltemény tetején.
Mindenkinek ajánlom, feleannyira sem macerás, mint ahogyan hangzik. És ennek az ősznek igazán méltó ünneplése, ha a család elé tesszük a karamellás-almás sajttortát.
(azt már csak nagyon halkan súgom, hogy olyan családtag is evett belőle, aki nagyon nem szereti a karamellt, de erre a tortára még ő is azt mondta, hogy isteni!)

Hozzávalók:
a tésztához:
300 gramm darált keksz
150 gramm olvasztott vaj

karamellszószhoz:
500 gramm cukor (én most nádcukrot használtam)
180 gramm vaj
2,5 dl tejszín
3 nagy csipet só (aki nem szereti vagy fél a sós karamelltől, az csak egy kis csipettel tegyen)

almás réteghez:
4 zöldalma
20 gramm vaj
1 evőkanál cukor (én ezt el is hagytam, mert a karamell bőven kiegészítette a zöldalma savanyúságát)

sajtkrémhez:
500 gramm mascarpone
1 dl tejföl
1 dl tejszín
70 gramm porcukor
1 vaníliás cukor
1 evőkanál citromlé
2 egész tojás
1 evőkanál étkezési keményítő

50 gramm dió/mogyoró/mandula apróra törve, vagy szeletelve

200 ml habtejszín
1 evőkanál porcukor

Elsőként a karamellszószt készítettem el: a cukrot hagytam felolvadni alacsony lángon (de vigyáztam, nehogy megégjen), majd hozzáadtam a sót, a vajat és a tejszínt (óvatosan, apránként, mert förcsög, prüszköl) és addig kevergettem, amíg selymes karamellszószt nem kaptam. Előfordulhat, hogy a már elolvadt cukrot a hozzáadott tejszín újból összekapja, azaz bekeményedik, de nem kell megijedni, pár perc kevergetés után a cukor újból elolvad és sűrű, selymes szószt kapunk.

Ezután megpároltam az almákat is, azaz először minden almát megpucoltam és kimagoztam, végül félujjnyi szeletekre vágtam. A vajat megolvasztottam, rádobtam az almaszeleteket és hagytam kicsit megpuhulni (nem kell túlságosan puhának lenni, nekem belül kicsit ropogós maradt.). Aki szeretné, cukrozza meg, mert a cukor a párolás közben majd szépen az almára karamellizálódik. Mi jobban szeretjük a savanykás ízeket, így én csak simán pároltam az almát. Amikor kész lett, egy tálra szedtem és hagytam kihűlni.

Harmadik lépés a tészta elkészítése és tortaformába való besimítása volt. A daárlt kekszet egy villa segítségével alaposan összekevertem az olvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába szórtam. Egy pohár segítségével a tésztát elegyengettem úgy, hogy a tésztából jusson a torta szélére is. EZt olyan magasra csináltam, hogy a perem alatt kb fél ujjnyi hely maradt csak. Nagyon óvatosan betoltam a 180 fokra előmelegített sütőbe és 10 percig elősütöttem.

Miközben a tészta sült, egy robotgép táljába beleöntöttem a mascarponét, a tejfölt, a tejszínt, a keményítővel összekevert porcukrot és a vaníliás cukrot. Ráfacsartam az evőkanálnyi citromlét, belevertem a 2 tojást és habverővel alaposan összekevertem. Nem baj, ha kicsit habos lesz, mert a végén, ha kisül és buborékos lesz, a tetején lévő tejszín úgyis eltakarja a göröngyöket.

Miután a 10 perc letelt, kivettem a sütőből a tésztaalapot, megvártam, hogy kicsit kihűljön, majd elsőként egy ujjnyi réteg karamellszószt öntöttem az aljába.
Erre szórtam a szeletelt törökmogyorót, majd ráhalmoztam a párolt almaszeleteket.
Végül ráöntöttem a sajtkrémet és visszatoltam a sütőbe 30 percre.
Fél óra után lezártam a sütőt, kivettem a tortát - nem kell megijedni, a közepe még remegős lesz, de kihűlés után megszilárdul - és félretettem hűlni.
Miután már kihűlt, 1 éjszakára betettem a hűtőbe. Másnap keményre vert tejszínhabbal és a megmaradt karamellszószból pár kanállal díszítettem. Kevés szeletelt mogyoróval is megszórtam, csöppet sem ártott neki.

4 megjegyzés:

  1. Marka, ez ismét ott van a szeren! Imádom a karamellt- is :)

    VálaszTörlés
  2. Pont ezt a tortát néztem ki én is szülinapomra. :D Nálad is elnézve, már alig várom, hogy megkóstolhassam. Nagyon guszta!!! :)
    Boldog szülinapot az ünnepelteknek! :)

    VálaszTörlés
  3. Tudtam, hogy Téged/Titeket is elvarázsol majd... :) Gyönyörűek a fotóid róla, legszívesebben nekiállnék újra megsütni most rögtön! ;-)

    VálaszTörlés
  4. Csodás!!! Jó, hogy sort kerítettél rá :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...