2013. március 29.

Házi tojáslikőr

Nagy szerencse, hogy a gasztrobloggerek közt elindult egy játék: mindenki elmeséli képekkel, receptekkel,hogy mi is kerül húsvétkor náluk az asztalra. Kizárólag ennek köszönhetem az ötletet, hogy tojáslikőrt készítsek. Minek is készítenék, amikor a hűtőmben lapul a jó sűrű Advocaat?!
Nos, Barbi (a Barbi konyhája blog írója) keresztülhúzta a húsvéti terveimet és a fonott kalács, rahátos kalács, répatorta és sárga túró mellé még beszuszakoltam ezt a húsvéti itókát.
Barbi receptjét használtam, nem változtattam semmin és jól tettem, mert egy selymes, éppen jó sűrűségű, finoman alkoholos finomságot kaptam, és most már biztosan ezzel fogunk koccintani az ünnepi asztalnál. (aztán persze majd előkerülhet a jó öreg házipálinka is)

Hozzávalók:
3 dl tej
2 csomag vaníliás cukor
2,5 dl tejszín
6 tojás sárgája
25 dkg cukor
2 dl vodka

A tejet a vaníliás cukorral felforraltam, majd lehúztam a tűzről. Egy tálkában a tojások sárgáját a cukorral és a tejszínnel alaposan elkevertem, majd lassan a forró tejhez csorgattam folyamatos keverés mellett.
Ezután az egészet visszahúztam a tűzre, és a legalacsonyabb lángon, folyamatos kevergetés mellett főztem még kb 6-7 percig, amíg kicsit be nem sűrűsödött (akár a madártejnél).
Ezután hagytam kihűlni, majd átszűrtem, hogy véletlenül se maradjanak benne darabkák és hozzáadtam a vodkát. Alaposan elkevertem és már át is öntöttem üvegekbe.
Nekem kb 8,5 dl tojáslikőröm lett, persze pár kortyocska eltűnt készítéskor, hiszen muszáj kóstolni! :-)
A végeredmény pedig életem egyik legfinomabb tojáslikőrje! Ment is a hűtőbe, ahol a hőkezelés és az alkoholtartalom miatt pár hétig eláll, de nálunk szeritem a húsvét hétfőt sem éri meg :-)

Barbi, ezer köszönet érte!




6 megjegyzés:

  1. Egészségünkre! Koccc..;-DD Boldog Nyulat Nektek! :)

    VálaszTörlés
  2. Biztos nem bánod meg, hogy készítettél, mert a házinak nincs párja... likőrben sem :)!
    Nálam is készült!
    Kellemes ünnepeket kívánok az egész családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem bántam meg, isteni lett! Nektek is nagyon kellemes húsvétot!

      Törlés
  3. Fincsi, cheers! Boldog húsvétot!

    VálaszTörlés
  4. Erről hogy elmaradtam! :))) Nagyon örülök, hogy kipróbáltad és, hogy ízlett! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...