2013. március 16.

Étcsokoládé mousse fehércsokoládés tojáslikőr ganache-al fehércsokoládés kukoricapehely-ágyon

Huhhh, le tudtam írni:-) Pedig elkészíteni sokkal egyszerűbb, bár nem mondom, hogy 5 perces munka, de mindenképpen érdemes nekilátni, mert mennyei!
A történet ott kezdődik, hogy Noémi, a Mandulasarok blog tehetséges séfje készített egy  - számomra - álomédességet, szintén iszonyú hosszú névvel: étcsokoládé mousse, karamellizált banán mousse és sós karamellizált fehércsokoládé ganache tartelettes.

No, ez annyira, de annyira beindított, hogy eldöntöttem: elkészítem. Meg is vettem hozzá mindent, csak pár dologgal nem számoltam. Mint pl, hogy a fiaim eltüntetik a piteformáimat. Na, meg hogy a sütőm feladja és képtelen leszek megsütni benne a Noémi által készített tartelette-eket.
Így teljes újratervezés kellett.
Egyszer már kipróbáltam Gordon Ramsey csokoládés kukoricapehely alapját, ami nagyon bejött, gondoltam, ez tökéletesen ropogós alapja lehet a habos, könnyű mousse-nak. És hogy a kontraszt is meglegyen: az étcsokoládé moussehoz fehércsokoládés kukoricaalap kell.
Viszont történt egy újabb baki: a fiúk reggel megették a banán mousse-hoz félretett 2 érett banánomat. Így törhettem a fejemet, hogy mi is legyen. Hohóóó, hiszen itt a húsvét, legyen belőle húsvéti tortácska, amihez jól megy a tojáslikőrös krém. Mivel ilyen ganache-t már készítettem bonbonhoz, így nem okozott gondot, hogy most is megcsináljam.

Az ötlet összeállt, már csak a kivitelezés hiányzott. És belevágtam, majd röpke 1 óra múlva kész is volt a csodás finomság.
És igen, ugyan tényleg úgy néz ki, mintha Zila formában készítettem volna, de most nem. Szépen késsel kimértem a nyolc szeletet és mindegyik szelet közepére kis mélyedést kotortam kiskanállal. Így bárki - még akinek nincs is otthon Zila-formája - elkészítheti ezt a belülről kicsorgó csodamousse-t.

Hozzávalók:
az étcsokoládé mousse-hoz: (Noémi receptje alapján)
3 tojássárga
85 ml szirup (90 ml víz és 90 gramm cukor összefőzve)
150 gramm, minimum 60 %-os étcsokoládé
300 ml tejszín

a fehércsokoládés kukoricapehely ágyhoz:
100 gramm fehércsokoládé
2 evőkanál zsíros tejszín
1 teáskanál méz (én glükóz helyett használtam)
85 gramm kukoricapehely finomra törve

A fehércsokoládés tojáslikőr ganache-hoz:
50 ml tejszín
70 gramm fehércsokoládé
5 cl tojáslikőr(nekem Advocaat volt itthon)

Először a kukoricapehely ágyat készítettem el. A kukoricapelyhet két kis kezemmel addig morzsolgattam, amíg nagyon apróra össze nem tört (de tiszta konyharuhába téve és becsavarva, párszor egy sodrófával átgörgetve is ez az eredmény érhető el.
Egy tálba szórtam az összetört fehércsokoládét és ráöntöttem a 2 evőkanál tejszínt, majd vízgőz felett felolvasztottam és alaposan elkevertem, hogy csomómentes legyen. Majd, amikor szobahőmérsékletűvé hűlt, belekevertem a mézet és az összetört kukoricapelyhet. Ezután egy 18 centis tortaforma levehető oldalát egy tálcára tettem és ebbe nyomkodtam kanállal a csokis pelyhet, aminek a tetejét szépen egyenesre egyengettem, majd betettem a hűtőbe hűlni.

Az étcsokoládé mousse-t Noémi leírása alapján készítettem el, azaz az étcsokoládét megolvasztottam és félretettem, majd a tojássárgákat a cukorsziruppal vízgőz felett habverővel sűrű krémmé vertem, majd a vízgőzről levéve még addig vertem, amíg ki nem hűlt. Ehhez a habhoz kevertem óvatosan az olvasztott étcsokoládét, valamint a habbá vert tejszínt és a hűtőből kivett kukoricapehely-alapra öntöttem, majd szépen elegyengettem a tetejét és ment vissza a hűtőbe.

Következett a tojáslikőrös ganache. Felforraltam a tejszínt, lezártam a gázt, majd beletördeltem a csokit és addig kevergettem, amíg teljesen elolvadt. Ezután beleöntöttem 5 cl tojáslikőrt (illetve belekanalaztam, mert az Advocaat iszonyúan sűrű). Kézi habverővel alaposan összekevertem.

Aztán kivettem a hűtőből a már előzőleg betett étcsokimousse tortácskát, képzeletben 8 szeletre vágtam (na jó, késsel kicsit bejelöltem) és mindegyik szeletke közepébe egy kávéskanállal kisebb mélyedéseket vájtam. Ezekbe a mélyedésekbe kanalaztam a fehércsokoládés tojáslikőr ganache-t (a megmaradt ganache-t kis pohárkában szintén a hűtőbe tettem és később elkanalazgattam) , majd étcsokoládét reszeltem a torta tetejére és tálalásig visszatettem a hűtőbe.

Mivel a tojáslikőrös ganache folyós marad, ezért szeletelésnél óvatosan, az étcsokoládés mousse résznél kell felvágni a tortát.

Tudom, hosszú a recept és bonyolultan hangzik, de ha egyszer elkészítitek, meglátjátok, hogy sokkal egyszerűbb csinálni, mint leírni :-)

3 megjegyzés:

  1. Óh, te jó ég! Szerintem egyszerűbben is elnevezhetnéd: "Mennyország"! - Mert ez tuti az.....:)

    VálaszTörlés
  2. Mmm...!!! Nagyon finom lehetett! Köszönöm szépen a kedves szavakat!

    VálaszTörlés
  3. Csak szuperlatívuszokban lehet dicsérni! Gyönyörű - ötletes - szép - és gondolom még finom is!!!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...