2013. március 4.

Avokádóval töltött csirkecomb baconos krumplival

Bizony-bizony hatalmas szerelem szövődött az avokádó és énköztem. Pár éve még szinte azt sem tudtam, mi az az avokádó. Aztán kb 8 éve vettem egyet és megkóstoltam. Mit mondjak, nem győzött meg az íze: valószínűleg egy éretlen fajtával volt dolgom, ezért elég kesernyés és vajas íze volt, így - szégyen, nem szégyen - a kukában landolt. Teltek az évek, múltak a régi emlékek és újra vettem egy avokádót. Az ízlésem változott, vagy az avokádó volt jó érett, nem tudom. Minden esetre guacamolét készítettem belőle és első ízlelésre szerelem lett!
Azóta, amikor csak tudok, veszek, szóval a gyümölcsöstálamban mindig lapul 1-1 szép darab és próbálom minél változatosabban felhasználni.
Ráadásul igen hasznos táplálék is, csökkenti a koleszterinszintet, segít a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülésében. Valamint - ezt én is csak nemrég olvastam - a nyugodt alvásért is igen sokat tesz, mert a benne lévő B-vitaminok segítik az agy alváshormon-termelését.

Állítólag megfőzve/megsütve keserűvé válik. Én már készítettem belőle hirtelen pirított avokádószeleteket, most pedig csirkecomb bőre alá töltöttem, de kesernyés ízt még nem éreztem. Ezért bátran ajánlom, próbáljátok ki, de csak érett avokádóval.
És mikor is érett az avokádó? Ha enyhe nyomásra már érzed, hogy a héja alatt puha a húsa. Ha még kemény, akkor sem kell megijedni, a gyümölcsöstálban egy naracs mellett 2-3 nap alatt beérik és puha lesz. Én azzal tesztelem az érettségét,ha már egy az egyben le tudom róla húzni a héját és nem kell rásegíteni a pucolást késsel.
A belső nagy magot pedig egy határozott mozdulattal - és egy éles kés segítségével -ki lehet szedni: a kést erőteljes mozdulattal vágjuk a magba, majd kicsit forgassuk el és a késünkre akadt magot emeljük ki.

Az avokádóval töltött csirke mellé köretként pedig egy fantasztikusan ötletes, mégis igen hétköznapi zöldséget választottam: ez pedig a krumpli.
Az ötletadó wanna volt, aki csodás, baconnel tűzdelt krumplit sütött a minap, gondoltam, az avokádós csirkecombomhoz tökéletesen fog passzolni. És így is lett! Köszönöm wanna!

Hozzávalók személyre:
4 csirke felsőcomb
2 érett avokádó
1 narancs leve
2 evőkanál méz
fejenként 2 közepes burgonya megpucolva
baconszalonna

Elsőként a burgonyákat készítettem el, hiszen ez veszi el a több időt. Megpucoltam, majd éles késsel sűrűn bevagdostam - vigyázva, hogy a burgonya alsó részét át ne vágjam, de azért elég mély legyen a rés, hogy a baconszeleteket bele lehessen csúsztatni. Ezután jött a pepecs munka: mindegyik résbe egy kis darabka bacont csúsztattam, majd mindegyik krumplit lekentem kevés olívaolajjal.
A csirkecombokat megtisztítottam és besóztam, majd a megpucolt és kis darabokra vágott avokádóval megtöltöttem a bőr alatti részt.
Egy akkora tűzálló tálba tettem a husikat, ami mellé még kényelmesen beférnek a burgonyák is. Aztán a combokat  meglocsoltam a narancslé és méz keverékével és az egész tálat letakartam alufóliával.

200 fokos sütőben 40 percig pároltam, majd levéve róla az alufóliát, még kb 20 percig sütöttem, közben az alatta összegyűlt húsos-narancsos szafttal locsolgattam a húsokat.

4 megjegyzés:

  1. A baconös burgonyát már Wannánál is csodáltam, de ez az avokádós töltött hús rátesz még egy lapáttal...Szuper finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, azt a burgonyát mindenkinek csak ajánlani tudom, őrült finom!

      Törlés
  2. Húha, jó párosítás! Imádom az avokádót minden formában, garnélával már készítettem, hússal még nem :)
    Örülök, hogy nektek is "bejött" a bacon-ös burgonyám!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon bejött, fantasztikusan finom. Még egyszer köszönöm az ötletet, óriási!!!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...