2012. május 31.

Étcsokoládés feketecseresznye lekvár

Újabb őrület, újabb különleges lekvár.
Minap a piacon járva megláttam, hogy az egyik standon a többi puha, élénkpiros cseresznyétől eltérően igazi fekete, ropogós cseresznyét árulnak. Hatalmas szemű, csodásan érett volt, az eladó megengedte, hogy belekóstoljak, és hmmmm, igazi finom cseresznyeíz!!!
El is határoztam, hogy készítek belőle valami lekvárt. Na, de az ember lánya, ha már egy Befőző csoport tagja, nem kezd el csak úgy cseresznyelekvárt főzni, kell bele furfang.
Eszembe jutott, hogy milyen jól menne hozzá az étcsokoládé és ha lúd, legyen kövér, de gyerekek számára fogyasztható is: rumaroma is került bele.

Íme a titok:
1 kg kimagozott fekete cseresznye
400 gramm kristálycukor
1 csomag 2:1 Dzsemfix extra
80 gramm 70%-os étcsokoládé
1 kávéskanál rumaroma

A cseresznyét kimagoztam, majd hozzáöntöttem a cukrot és a dzsemfixet valamint a rumaromát és elkezdtem magas lángon forralni. Amikor felforrt, még 3 percig főztem, közben sűrűn kevergettem. Amikor lezártam alatta a gázt, az apró kis darabkákra tördelt étcsokoládét beleöntöttem és lazán elkevertem.

A forró lekvárt az üvegekbe töltöttem, majd a kupakot rácsavarva azonnal fejre állítottam és kb 5 percig így is hagytam. Majd visszafordítva betettem az akkor már kihűlőben lévő sütőbe és egész éjjel hagytam ott kihűlni a lekvárokat.

(A befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam Domestos-os vízben és meleg (kb 120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy, hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem a tálcára a fedőkkel együtt.)

Ebből a mennyiségből 2 db 370 ml-es és egy 220 ml-es üveg lett tele.


8 megjegyzés:

  1. A face nem engedett kommentelni, ezért jól kibabrálok vele és majd itt: gratula, istenien néz ki. Nekem is épp tegnap jutott eszembe, hogy egyszer ettem francia feketecseresznye lekvért, ami nagyon finom (és persze drága) volt. Hol vásároltad? köszi Ági

    VálaszTörlés
  2. Szia Ági!

    Köszi szépen, és fantasztikusan finom is lett! Tegnap gyorsan meg is ettünk 1 üveggel:-) A kispesti piacon kaptam feketecseresznyét, szép nagyszemű és édes!
    Szép napot!
    Marka

    VálaszTörlés
  3. Szia Marka! Pénteken én is kaptam a Bosnyákon szomolyai fekete cseresznyét, úgyhogy el is készült a lekvár - hamarosan kiteszem. Köszi az ötletet! Ági

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok !!! Mi tegnap voltunk a Cseresznyefesztiválon !!! Ott vásároltunk fekete cseresznyét , most végeztem a lekvárral "fenséges" Monoriné Vácrátót

    VálaszTörlés
  5. Kelemen Erzsébet Kiskőrös2014. július 31. 6:16

    Kaptam fekete cseresznyét, elkészítettem a fentiek szerint. Extra finom.

    VálaszTörlés
  6. Markám! Nem elírás, 30 kiló fekete cserit kaptam ajándékba most. Szerinted mi lesz belőle? :D (30 kiló...meg fogok őszülni! :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, Duinuuuuus, ne idegelj, idén nekem ez kimarad sajna :(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...