Így aztán egy fantasztikusan finom, selymes mártás készült, mind a tíz ujjunkat megnyaltuk utána.
Hozzávalók 4 személyre:
8, ujjnyi vastag szelet tarja
só
bors
rozmaring
mustár
a mártáshoz:
30 dkg vargánya
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
só
bors
diónyi vaj
1 dl tejszín
A tarját alaposan megmostam (tele volt szilánkkal), majd egy tálkában 1 evőkanál mustárt kevés olajjal, sóval, borssal és rozmaringgal összekevertem (a fűszereket ízlés szerint használjuk) és ezzek a kencével vékonyan bekenegettem a szeleteket. Majd tepsibe tettem, letakartam alufóliával és 180 fokos sütőben 50 percen át pároltam.
TIPP: ha nincs gombakefétek, vegyetek egy puha sörtéjű fogkefét, a célnak ez is megfelel
Egy serpenyőben megolvasztottam a diónyi vajat, rádobtam a felszeletelt gombát és hagytam, hogy kiengedje a levét. A vargányának nagyon finom, intenzív az íze, viszont hajlamos erőteljes fűszerek ízét felvenni, megszűnve ezzel vargánya ízűnek lenni, így óvatosan kell bánni a fűszerezéssel.
Amikor a levét elfőtte, ráöntöttem a fehérbort, majd sóztam, borsoztam, a fokhagymákat vékonyra szeletelve szintén hozzáadtam és hagytam együtt párolódni.
Amikor ezt a felöntölét is elfőtte, hozzáadtam a tejszínt és alaposan összekevertem. Vártam az első rottyanásig, majd lezártam alatta a gázt. Ha kell, még lehet sózni, borsozni, ízlés szerint.
A tarja közben megpuhult, így levéve róla a fóliát, 220 fokon még 20 percig sütöttem/pirítottam.
Tálaláskor bulgurt kínáltam hozzá. A sült hús egyenesen mennyei volt a vargányával. Ha van rá lehetőségetek, mindenképpen próbáljátok ki!
Csupa ízharmónia. Nagyon jól néz ki és a bulgur is jó ötlet volt hozzá. Egyszóval tökéletes!
VálaszTörlésHa látok vargányát valahol, mindenképpen kipróbálom.
Köszönöm, örülök, hogy tetszik :-) Majd mesélj, milyen lett!
TörlésHááát én is nagy barátja vagyok a vargányának, csak úgy magában sütve, vagy tejfölösen, bárhol és bármikor...
VálaszTörlésHmmm, ne is mondd, magában sütve, finom pirítóssal én is imádom! :-)
TörlésCsodás lett - mi jónéhány éve a Zemplénben nyaraltunk - ott volt kaptunk még reggelire is - isteni!!!
VálaszTörlésHú, finom lehetett! Nálunk is kedvenc, de sajnos ritkán jutunk hozzá :-(
Törlés