Júliusban tápiókabombázás áldozata lettem. Először jött Ági,a Muskátli Büfé bloggerinája, aki amaréna-meggyes tápióka pudingjával keltette fel az érdeklődésemet. Aztán pár nappal később Györgyi - alias Janka - izgatta a fantáziámat, csodás málnás-kókuszos pudingjával. Na, ekkor határoztam el, hogy szerzek valahonnan tápiókát.
Utánanéztem a neten, természetesen nem kapható mezei boltokban, így kicsit halasztódott a projekt. De most, hogy megint elkocogtam az Ázsia Bt-be, eszembe jutott a tápiókagyöngy, vettem is és tegnap jól el is készítettem. Az egész család rajongott érte, nagyon hasonlít az ízvilága a kókusztejes ragacsos rizséhez.
Az állaga viszont puhább, de nagyon izgalmassá teszik a benne lévő gyöngyöcskék, kicsit olyan, mintha gumicukor-gyöngyök lennének, csak a tápióka íztelen.
Egyszóval bevállalósaknak kötelező, a többieknek csak erősen ajánlott:-)
És hogy mi is ez a tápióka? Nos, él egy növény Dél-Amerikában, amit úgy hívnak: manióka. Ennek a gyökérgumójából nyerik iszapolással, sajtolással és szárítással a tápiókakeményítőt, ami a tápiókagyöngy alapja. Ezután ezt a lisztszerű anyagot vizezik, morzsolják, formázzák, majd kiszárítják, így lesz belőle a kész gyöngyöcske.
Mivel a gyöngynek igen magas a keményítőtartalma, ezért kiválóan sűrűsödik, kocsonyásodik. Itt teszem hozzá, hogy abszolút gluténmentes és kókusztejjel készítve még laktózmentes is.
Teljesen íztelen, ezért mi dönthetjük el, hogy a főzés során milyen ízvilágot adjunk a gyöngyeinknek.
Thaiföldön nagy divat (és most már lassan az egész világon) a Bubble Tea, amihez a tápiókagyöngyöt teában főzik, majd ízesítik pl cukorral. Ezt az alapreceptet azóta továbbfejlesztették és kávéba, gyümölcsturmixba is előszeretettel teszik ezeket a látványos kis golyókat.
A tápiókagyöngy különböző méretekben és színekben is kapható, úgyhogy ízlés szerint készíthetünk aranyos kis gyöngyöcskés pudingot, vagy nagy, látványos Bubble Tea-t is vendégeinknek.
Egyes éttermekben szeretik felhasználni akár sós ételekhez is, hiszen külsőre úgy néz ki, mint a lazackaviár.
Én most egy nagyon finom, édes-ragacsos pudingot készítettem, és hogy ellensúlyozzam az édességét, mangópürét tettem a tetejére. A tápiókapudingot Chili&Vanilia receptje alapján készítettem.
Hozzávalók 4 személyre:
80 gramm aprószemű tápiókagyöngy
5 dl víz
5 karika friss gyömbér
1 lime héja 2-3 nagyobb darabban
3 dl kókusztej
3 evőkanál cukor (én fruktózt használtam)
csipet só
A vizet felforraltam, majd a forrásban lévő vízbe öntöttem a tápitókagyöngyöket, a gyömbérszeleteket, a limehéjat és a csipet sót, és folyamatosan kevergetve kb 15 percig főztem (amíg a szemek átlátszóak nem lettek).
Ezután felöntöttem a kókusztejjel, hozzáadtam a cukrot és újabb 5 percen át főztem, folyamatos kevergetés mellett.
Végül elzártam alatta a lángot, kiszedtem belőle a citromhéjakat és a gyömbérszeleteket és szufléformákba adagoltam.
A mangót meghámoztam, levágtam a magról a gyümölcshúst, hozzáadtam 1 evőkanál citromlét, majd botmixerrel pépesítettem. (ha nagyon savanykás lett, lehet hozzá adni még mézet, de nekem annyira édes volt a mangó, hogy a citromlé kifejezetten jót tett neki)
A tápiókapudingot hagytam szobahőmérsékletűre hűlni, majd tálaláskor mangópürével kínáltam.
Nekem a puding már melegen is nagyon ízlett, szobahőmérsékletűen pedig kifejezetten isteni volt (és állítólag így az autentikus), de sokak szerint jól behűtve az igazi, így érdemes kísérletezni - pl egy adagot éjszakára a hűtőbe tenni, és ha másnak a hűtött jobban ízlik, legközelebb csakis így kell enni.
Még soha nem ettem tápiókát, de szívesen megkóstolnám. :)
VálaszTörlésÉn vendégségben ettem először és nagyon ízlett. Van is itthon tápiókám, ideje elővennem. Mangószósszal isteni lehet, én licsivel kóstoltam.
VálaszTörlésÚgy érzem nálad tuti befutó lett! Finom lehet mangóval :)
VálaszTörlésHmmm, Marka - ez csodás! Nekem lassan elvonási tüneteim vannak, mert az Ázsia Bt sajnos egy ideje nem esik útba. Nagyon imádom én is - és ez a napsütötte mango különösen jól áll neki :)
VálaszTörlésEddig még nem hallottam erről, de ideje lesz kipróbálnom :)
VálaszTörlés