Nos, jó hírem van: rizottóval is frenetikus, úgyhogy, ha még nem fertőztelek meg titeket a rizottó-mániámmal, akkor most eljött az idő kedves Hölgyeim és Uraim, kalandra fel és készítsétek el ezt a krémes finomságot!
Hozzávalók 4 személyre
4 nagy marék rizottó rizs (kb 300 gramm)
1 liter zöldség alaplé (ha kevés lenne a főzés végére, lehet még kevés vízzel pótolni)
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
1 konzerv füstölt sprotni
1 üveg paradicsomszósz (én Dolmiot használtam)
só
bors
70 gramm vaj a pihentetéshez
5 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olívaolajon serpenyőben, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam (de semmiképpen nem pirítottam).
Hozzáadtam a füstölt sprotnit, amit kb 5 percig kevergettem, hogy kisebb darabokra essen és kicsit átsüljön a hagymákkal. Majd következett a rizs, amit nagy lángon szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Ezután közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott zöldség alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
15 perc elteltével hozzáadtam a paradicsomszószt, jól átkevertem, és további 10 percig hagytam finoman gyöngyözni.
Összesen kb 25 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós maradt), majd elzártam alatta a gázt és hozzáadtam a 70 gramm vajat és a kevés parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagytam olvadni.
Tálalás előtt még alaposan átkevertem. Hihetetlenül krémes, mégis paradicsomos rizottó került az asztalra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése