Vannak korszakaim. Olyankor rákattanok valamilyen ételre vagy alapanyagra és heteken át azt próbálok csempészni szinte minden ételembe. Volt, hogy 1 hónapon át minden nap paradicsomlevest ettem. Nem untam, minden reggel ugyanazzal az érzéssel ébredtem: nekem paradicsomleves kell. Aztán volt padlizsánmániám is: mindenbe tettem, rántottába, szendvicsbe, tésztás ételhez, amihez csak tudtam.
Nos, most éppen a túrós korszakomat élem (bár a bejegyzéseimet próbálom változatosan közzétenni, nem mindig csak túrós ez, meg túrós az).
A múlt heti túrós pite után jöhetett a régi nagy klasszikus, az ökörszem.
A tésztájához nem kellett más, mint egy fantasztikus brióstészta recept (amit meg is találtam TücsökBogárnál) és már neki is láttam.
Hozzávalók 12 darabhoz:
500 gramm liszt
70 gramm porcukor
25 gramm élesztő
2,5 dl tej
50 gramm puha vaj
csipet só
3 tojássárga
töltelékhez:
80 dkg túró
25 dkg porcukor
1 vaníliáscukor
2 tojássárga
1 citrom reszelt héja
mazsola
1 tojás elkeverve az ökörszemek lekenéséhez
A lisztet egy keverőtálba mértem, közepére az öklömmel mélyedést vájtam. Ebbe öntöttem a cukorral
elkevert langyos tejet, amibe belemorzsoltam az élesztőt és negyed órán át hagytam, hogy felfusson.
Majd hozzáadtam a vajat, a tojássárgát és a csipet sót és sima tésztává gyúrtam. Kb fél órán át meleg helyen kelesztettem, ezután kb kisujjnyi vékonyságúra nyújtotam és fánkszaggatóval 12 kört szaggattam ki belőle. (nekem legalábbis ennyi jött ki a fenti mennyiségű tésztából)
A töltelékhez a tojássárgákat kikevertem a porcukorral, majd villával belekevertem a túrót, a citrom reszelt héját is.
A tésztakorongokat egy sütőpapírral kibélelt tálcára tettem, mindegyik korongra egy felespohárral mélyedést nyomtam a közepére. Ebbe a mélyedésbe szedtem a túrós tölteléket és mindegyik töltelékre pár szem mazsolát raktam.
Ezután hagytam kb 20 percig újrakelni a tésztát, majd a sütőbe történő behelyezés előtt a tészta széleit lekentem tojással.
Végül 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 percen át sütöttem. (amíg az ökörszemek szép aranybarnák nem lettek)
Pár ökörszem közepébe nem tettem mazsolát (nem mindenki mazsolarajongó a családban), erre kisülés és hűlés után nagyon finom citromkrémet, azaz lemon curd-öt csorgattam. A lemon curd elkészítését ITT találjátok.
Jópofa nagyon - még soha nem ettem :) esetleg áttolhatnál egyet - köszi - cserébe quinoás töltött padlizsánt tudok kínálni :) :)
VálaszTörlésHuhúú, Ági, áll a csere ! :-)
TörlésNekem is vannak ilyen korszakaim, most pont a pogácsák időszaka van. :D
VálaszTörlésGuszták nagyon! :) Megkóstolnám a citromkrémeset, finom lehet. :)
A citromkrémes nagyon izgalmas volt, nekem nagyon bejött :-)
TörlésEz nagyon szuper, naaagyon ügyes vagy!!!
VálaszTörlés