Június közepén eltettem pár üveg konyakmeggyet - előre is gondolva a karácsonyra. Hiszen a belőle készített konyakmeggy bonbonok kiváló ajándékok lesznek a család minden tagja számára. Na, meg a barátoknak...na meg az ismerősöknek....főleg, ha olvassák ezt a bejegyzést... :-)
Szóval most jött el az idő, hogy ki mertem bontani a legkisebb üveget. Hmmm, nagyon finom, kellemesen alkoholos konyakmeggyek lapultak benne.
Mivel már hónapok óta nem bonbonoztam, nem akartam rögtön a mélyvízbe ugrani, így egy biztonságosabb és könnyebb megoldást választottam: marcipános konyakmeggyet készítettem.
A bonbon közepére fél szem meggyet tettem, amit körbevett a konyakmeggy levével összekevert marcipán, és ezt az egész finomságot roppanós étcsokoládé vonta be.
Hozzávalók 30 darabhoz:
200 gramm jó minőségű étcsokoládé
a töltelékhez:
100 gramm marcipán
3-4 evőkanál konyakmeggy-lé
15 kimagozott konyakmeggy, félbevágva (azaz összesen 30 db fél meggyszem)
Először elkészítettem a tölteléket, azaz a marcipán masszához hozzáadtam a konyakmeggy levét és villával addig nyomkodtam-kevergettem, amíg lágy, egynemű masszát nem kaptam. A meggylét ízlés szerint lehet növelni vagy csökkenteni is.
A
csokihüvelyek elkészítése ugyanúgy történt, mint az eddigi bonbonoknál,
azaz fogtam az étcsokoládét és a
háromnegyedét vízgőz felett
egy tálban megolvasztottam. A maradék
egynegyed részt nagyon apróra vágtam és apránként az olvadt csokihoz
adtam, kevergettem, amíg el nem olvadt. Mire az összes aprított csoki
elolvadt, a csokoládém 32 fokos lett, ami tökéletes hőmérséklet a
bonbonkészítéshez. A kevergetés pedig elengedhetetlenül szükséges a
temperáláshoz, azaz a csoki kristályszerkezetének megváltoztatásához,
különben a dermedt csoki nem lesz roppanós és fényes, ráadásul pár nap
múlva kifehéredik. Ezután a szilikon bonbonformákat egy tiszta ecsettel
kikentem az olvadt
csokival és a hűtőbe tettem dermedni. Kb 10 perc után megnéztem, a
csokihüvely tökéletesen megdermedt, és újra átkentem csokival, nehogy
valahol túl vékony legyen és a formából kinyomva összetörjön.
Újabb pár perc dermedés, majd a
csokihüvelyekbe először fél-fél szem konyakmeggyet helyeztem, majd a maradék üres helyre betöltöttem egy kiskanál
segítségével a marcipános tölteléket.
Figyeljünk, hogy a töltelék semmiképpen ne érjen a hüvely fölé, legyen
hely a talpnak is!
Ismét
hűtőben pihentetés, majd 10 perc múlva (amikor a
töltelék kicsit megdermedt), a maradék étcsokit mikróban felmelegítettem, majd jól
összekevertem és kiskanállal óvatosan a töltelékekre csorgattam, az
ecsettel a tetejét
elegyengettem - azaz talpakat készítettem. Ismét hűtő, fél óra múlva
pedig szépen kifordítottam a bonbonokat a szilikonformákból.
Marka, Nagyon ügyes vagy!!!!!
VálaszTörlésKöszi Ági, az az igazság, hogy nagyon élvezem a bonbonozást :-) És már hiányzott is, úgyhogy nem bánom, hogy jött az ősz :-D
TörlésMilyen szépek és szép fényesek! :) Jöhetne pár darab most, seperc alatt eltüntetném. :D
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy :) Gyönyörűek!
VálaszTörlés