A család néma csendben ette, majd mindenki elégedetten hátradőlt és közölték, hogy ez valami káprázatos és lehet még kérni belőle? Naná, mondtam, erre az egész tortát befalták (illetve befaltuk, mert a merénylők közt voltam én is).
Kétségkívül ez lett a legújabb kedvenc, mindenképpen ismétlés kell belőle!
Hozzávalók 18 centis tortaformához:
A fehércsokoládés tortaalaphoz:
100 gramm fehércsokoládé
2 evőkanál zsíros tejszín
1 teáskanál méz (én glükóz helyett használtam)
85 gramm kukoricapehely finomra törve
A sós karamellás trüffelkrémhez:
30 dkg jó minőségű (min 60 %-os kakaótartalmú) étcsokoládé
24 dkg cukor
3 dl habtejszín
60 gramm vaj
2 kávéskanál só
Cseresznyés öntet a torta tetejére:
30 dkg magozott feketecseresznye
2 evőkanál cukor
1 zacskó tortazselé
Egy tálba szórtam az összetört fehércsokoládét és ráöntöttem a 2 evőkanál tejszínt, majd vízgőz felett felolvasztottam és alaposan elkevertem, hogy csomómentes legyen. Majd, amikor szobahőmérsékletűvé hűlt, belekevertem a mézet és az összetört kukoricapelyhet. Ezután egy 18 centis - levehető oldalú, azaz kapcsos - tortaformába nyomkodtam kanállal a csokis pelyhet, aminek a tetejét szépen egyenesre egyengettem, majd betettem a hűtőbe hűlni.
Majd következett a sós karamellás krém: a cukrot beleszórtam egy lábasba és alacsony lángon addig melegítettem, amíg meg nem olvadt és szép barnás színe nem lett (azaz karamellizálódott). Ezután hozzáadtam a tejszínt, amitől a folyós karamell bekeményedett, de újra addig melegítettem, amíg a kemény karamell el nem olvadt és a tejszínnel krémes karamellé nem változott.
Ekkor levettem a tűzről és a még forró karamellkrémbe belekevertem a vajat és a sót, végül az apróra tört étcsokoládét.
Addig kevergettem, míg az összes vaj és csokoládé el nem olvadt, és szép, fényes krém nem lett belőle. Miután kihűlt, a hűtőben lévő fehércsokis tortaalapra öntöttem, a tetejét szintén elegyengettem és visszatettem a hűtőbe dermedni.
Másnap reggel elkészítettem a tetejére a cseresznyés borítást (de aki siet, 4 órás dermedés után is megcsinálhatja). A cseresznyéket kimagoztam, megszórtam a cukorral és hagytam 1 órát állni, hogy levet eresszen.
A levet leöntöttem és ehhez a cseresznyeléhez hozzákeverve a zacskó tortazselét, a hátoldalán lévő utasítások szerint felfőztem, majd 10 percet pihentettem, miközben párszor megkavartam, nehogy bebőrösödjön. A 10 perc alatt pedig a már megdermedt sós karamellás trüffelkrémre halmoztam a kimagozott, lecsepegtetett cseresznyéket, végül ráöntöttem a cseresznyés zselét és visszatettem a hűtőbe.
Tálaláskor vékony szeleteket vágtam, mert ez a torta bizony nagyon tömény! De egy biztos, feledhetetlenül finom!
Imádom a trüffelt, a cseresznyét...., a fincsi tortát, ezt is megkóstolnám szívesen :)
VálaszTörlésKöszi szépen. Tényleg nagyon jól sikerült :-)
VálaszTörlésVasárnap estére ilyen merényletet! Na jó, egy vékony szeletkét - köszönöm :)
VálaszTörlésBoldog szülinapot!!! Igazi ínyencséggel lepted meg magad/magatokat, én is nyújtom a virtuális tányéromat...;-)
VálaszTörlés