Nagyon magas az ásványianyag tartalma, így erősíti az immunrendszert. Szépíti és erősíti a hajat és a körmöket is, ráadásul állítólag az idegrendszerre is igen jótékony hatással van. Ami bizony, két rosszaságos ördögfióka mellett néha elkel ám! :-)
És ha mindez még nem volt elég, nem csak sós, hanem édes ételek is készíthetőek belőle. Gondoljunk csak a köleskására! Egy kis vaníliával megbolondítva akár a régi tejbegríz helyett is adhatjuk gyermekeinknek.
De térjünk csak vissza a rakott kelkáposztára. Régen mindig rizzsel dúsítottam, de gondoltam, most ezt is kipróbálom kölessel. Vegetáriánusok kihagyhatják belőle a darált húst, helyette lehet beletenni több paradicsomot, és más zöldségeket. Én azért beletettem a husit, hiszen mégiscsak 3 éhes férfigyomrot kell telerakni:-)
Hozzávalók:
1 nagy fej kelkáposzta
700 gramm darált hús
4 marék köles (érdemes átnézni, ne maradjon benne hántolatlan mag)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
olívaolaj
só
bors
kakukkfű
pirospaprika
1 nagy doboz tejföl
reszelt trappista sajt
Kevés olívaolajon az apróra vágott vöröshagymát megpároltam, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot és hagytam, amíg a paradicsom szétfő. Majd következett a darált hús, amit jól összekeverve a hagymás alappal, hagytam alaposan megfőni, majd megszórtam pirospaprikával, sóztam, borsoztam, hozzászórtam friss kakukkfű leveleket és felöntöttem 3 dl vízzel. Ebbe szórtam a 4 marék hántolt kölest és addig főztem, amíg a köles puha nem lett. (néha pótolni kellett kevés vízzel).
Közben a kelkáposztát vékony csíkokra vágtam és beleszórtam egy nagy tepsibe, majd a kész húsos ragut hozzáöntöttem és az egészet alaposan összekevertem.
A tetejére egy nagy doboz tejfölt öntöttem szét, majd megszórtam sajttal és 200 fokos sütőben aranybarnára sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése