Még mindig tart a befőzős kihívás, egészen májusig, akkor telik le ugyanis az 1 év, amit bevállaltunk. Minden hónapban készítünk legalább egy finomságot és azt közzétesszük a befőzős csapat facebook oldalán.
Mivel már alig van hátra 1-2 hónap, mostanra már kicsit lelkesedését vesztett lett a csapat, így én is. A tél sem kedvez a lekvárkészítésnek, az idénygyümölcsök és zöldségek nem teremnek olyan bőséggel, mint nyáron. Viszont sült húsokat meg éppen ilyenkor eszik az ember leánya, legalábbis a zsírosabb-szaftosabb fajtát, amihez bizony jól tud jönni egy kiváló lilahagyma-lekvár.
Rengeteg recept kering a neten, próbáltam mindenki tapasztalatát belevinni az én kis lekvárkámba és bátran mondhatom, remekül sikerült.
Hozzávalók:
1 kg lilahagyma
40 dkg barnacukor
csipet só
5 evőkanál balzsamecet
2 dl fehérbor
1 rúd fahéj
2-3 darab szegfűszeg
A lilahagymát kevés olajon éppen csak megfonnyasztottam, majd hozzáadtam a cukrot, a sót, a balzsamecetet, a fehérbort és a fűszereket. A legalacsonyabb lángon főztem kb másfél órán át, amíg a hagymalekvár teljesen be nem sűrűsödött.
Ezután csírátlanított üvegekben mehetett is a szárazdunsztba.
(a befőttesüvegeket még a befőzés előtt alaposan elmostam és meleg (kb
120 fokos) sütőben kb 20 percig csírátlanítottam fedővel együtt úgy,
hogy egy tálcára állítottam az üvegeket szájával felfelé és mellé tettem
a tálcára a fedőkkel együtt)
Sült húsok mellé kiváló, de sajnos magában kóstolgatva is annyira finom, hogy vigyázzunk, maradjon mit eltenni :-)
Marka - gratula!
VálaszTörlés