Eszméletlenül élvezem a Zila tortaformámat. Hétvégére készítettem egy csokis-karamellás változatot (nagyon hasonlít a csokis-cseresznyésre,ha lesz időm, azt is felteszem), de ez most megint más, azért is szeretném megosztani veletek.
Amiért még szuper, hogy ha nincs Zila formátok otthon, akkor elég, ha elővesztek pár szuflé tálkát, vagy csak simán bögrécskéket és máris lehet élvezni a sztracsis-meggyes csodát!
Hozzávalók 8 szeletes Zila formához vagy 4 szuflétálkához:
300 ml tejszín
150 gramm fehércsokoládé
2 evőkanál porcukor (elhagyható, én nem tettem bele, mégis édes lett)
10 gramm habfixáló
2 evőkanál étcsoki forgács
Meggyszósz:
kb 3-4 marok magozott meggy
3 kanál kristálycukor
1 csapott evőkanál vanílisá pudingpor
1 dl víz
Díszítéshez:
csokiforgács
A készítés kb ugyanaz lesz, mint a csokis változatnál, azaz:
Először
is elővettem a formát, jó alaposan kimostam és vízmentesre törölgettem.
Aztán kikentem vajjal, hogy később könnyebben kijöjjön a torta a
formából.
A fém
karikát rátettem egy tepsire, az aljára sütőpapírt tettem és 2 tojásból
piskótát sütöttem (2 tojás fehérjét habbá vertem, majd 2 tojás sárgáját
kikevertem 2 evőkanál cukorral. Ezeket összekevertem és 2 kanál lisztet
szitáltam hozzá, majd csomómentesre elkevertem és ment a sütőbe 45
percre)
Amíg
sült a piskóta, vízgőz felett megolvasztottam 150 gramm fehércsokoládét. 300 ml tejszínt elkezdtem habbá verni (esetleg 2 evőkanál cukorral), amikor
kezdett habos lenni, hozzáöntöttem 10 gramm (1 csomag) habfixet és
kőkeménnyé vertem a habot. Majd az olvasztott csokoládét - amikor már
csak langyos - hozzákevertem a habhoz és egyneműsítettem (azaz addig
kevertem, amíg a hab és a csoki teljesen összekeveredett egymással). Végül az étcsoki-forgácsot is a krémbe kevertem.
Miután
a piskóta megsült, a fém karikát elmostam és beleillesztettem a
szilikon formába és a fehércsoki krémet belekotortam a tortaformába. A tetejét
elegyengettem, párszor odaütögettem az alját a konyhapulthoz, hogy az
esetleg bennragadt levegő kijöjjön belőle, majd a piskótával lezártam és
betettem a hűtőbe 2 órára dermedni.
Dermedés
után kivettem a hűtőből és hajszárítóval icipicit megmelegítettem az
oldalait és a tetejét, hogy könnyebben elváljon egymástól a krém és a
szilikonforma.
Aztán késsel kicsit még igazgattam ott, ahol esetleg sérült a kemény krém.
Majd
megfőztem a meggyes szirupot, azaz a kimagozott meggyet egy
lábasba tettem, ráöntöttem 3 evőkanál cukrot és hagytam, hogy bőséges
levet eresszen. Majd kb 10 perc főzés után hozzátettem az evőkanál
pudingport és hagytam, hogy kicsit sűrűbb, rubin-piros szirup legyen a
léből. Ha túlságosan sűrű, lehet hozzáadni vizet (nekem kellett 1 decit). hiszen itt az a
lényeg, hogy ne dermedhessen meg, a szeletekbe vágva kifolyjon a
cseresznyekrém.
A szirupot aztán kanállal a kis lukakba
töltöttem, csokiforgáccsal díszítettem és tálalásig betettem a hűtőbe.
Érdemes úgy díszíteni, hogy felvágáskor lássuk az elválasztó réteget,
ugyanis rossz szeletelésnél a krém kifolyik.
Ugyanezt a krémet be lehet tölteni szuflé tálkákba vagy kisebb bögrékbe, a közepükbe kisebb lukat csinálni egy kanállal és oda szedni a meggyszószt.
Mennyei finomság ebben a melegben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése