Minap betévedtem a közelben lévő
burgerezőbe, ahol megakadt a szemem egy igen érdekes, jól hangzó levesen:
avokádós-lime-os csirkeleves.
Azonnal berendeltem és annyira
ízlett, hogy muszáj volt otthon is elkészítenem. Nem igényel sok előkészítést
és kb 40 perc alatt el is készül, ráadásul a nagy nyári melegben még hűsítőként
is hat a langyos savanykás leves.
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell filé
1,5 literzöldség alaplé (én bio
leveskockából csináltam)
1 sárgarépa apróra vágva (ízlés
szerint karika, vagy kockák)
1 fehérrépa (ízlés szerint karika,
vagy kockák)
1 vöröshagyma
1 piros kaliforniai paprika
4 szál újhagyma
2 avokádó
1 lime
1 dl tejszín
fél csokor friss koriander
A csirkemellet apró kockákra
vágtam, majd a hagymát megpucoltam és szintén apróra vágtam.
Egy lábasban, nagyon kevés olajon
megfuttattam a hagymát, rádobtam a csirkemellet, majd felöntöttem a
zöldséglevessel és felforraltam. Forrás után leszűrtem a habját, majd
beledobtam az összevágott sárgarépát és fehérrépát is, borsot őröltem rá és kb
25 percen át főztem, amíg a csirke és a zöldségek meg nem puhultak.
Közben apró kockára vágtam a
kaliforniai paprikát, vékonyan felkarikáztam az újhagymát és szintén kis
kockákra vágtam az avokádót is.
Az utolsó kb 5 percre
belezúdítottam a levesbe ezeket a friss zöldségeket is és hozzáöntöttem 1 dl
tejszínt, majd hagytam a levest egyszer forrni és már le is zártam. A lényeg,
hogy a paprika, az újhagyma ropogós maradjon és az avokádó se főjön szét! És ne
féljetek, az avokádó (a mendemondákkal ellentétben) nem keseredik meg a hőtől,
max már eleve keserű volt nyersen is!
A végén a lime levével ízesítettem
(ezt mindenki saját ízlése szerint tegye bele, mi savanykásan szeretjük.)
Tálaláskor friss koriandert
ajánlok hozzá, mennyei!
Érdekes leves, avokádót mi is nagyon szeretjük, de még én sem késztettem melegen....
VálaszTörlésHú Marka, ez nagyon izgalmasan hangzik :)
VálaszTörlés