2014. január 23.

Fatörzs

Karácsonyra készítettem ezt a mennyei tortát. Igen, mennyei bizony a javából, az egyik legeslegfinomabb csokitorta, amit valaha is készítettem. Pedig csupa ismerős, általam már készített hozzávalókból állt, mint a piskóta és a párizsi krém. De együtt ez a páros mindent vitt, falta az egész család. Arról nem is beszélve, hogy mennyire mutatós is tud lenni egy ilyen szépség. Én most karácsonyra való tekintettel téliesre díszítettem, de el tudom képzelni tavasszal marcipánvirágoktól körbevéve, vagy ősszel szép, sárgás-bordós marcipánleveleket ráhullajtva.
A receptet nagyon köszönöm TücsökBogárnak.

Hozzávalók:
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor

a párizsi krémhez:
2,5 dl tejszín
250 gramm cukor
125 gramm holland kakaópor
350 gramm vaj

a díszítéshez:
piros és zöld marcipán
fehér tortacukor

A piskótát ugyanúgy készítettem, mint minden tortámnál, azaz a 6 tojás fehérjét habbá vertem, de nem túl keményre, különben a sütőben megemelkedik, aztán, amikor kiveszem, össze is fog esni. Szóval olyan közepesen keményre vertem, raktam bele egy csipet sót is. A 6 db sárgáját pedig 6 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem, majd hozzákevertem 6 evőkanál lisztet és az egészet összeforgattam a fehérjével. Aki szeretné, tehet bele teáskanálnyi sütőport is, én nem szoktam. Az egészet sütőpapírral bélelt sütőlemezre öntöttem, majd 180 fokos sütőben 10 percig sütöttem.
Amint kész lett, azonnal kiborítottam a konyhapultra már előzőleg kiterített konyharuhára. Óvatosan lehúztam róla a sütőpapírt, majd a konyharuha segítségével roláddá feltekertem és így hagytam kihűlni.

Amíg a piskóta hűlt, én elkészítettem a párizsi krémet. Teljes mértékben követtem Tücsi utasításait, mely szerint a tejszínt a cukorral felforraltam és forrás után még 5 percen át hagytam bugyogni (azaz, amíg kb 110-120 fokos nem lett.) Ezután lezártam alatta a gázt és kézi habverő segítségével a hozzáadott kakaóport simára kevertem. Majd a vaj egyharmadát is a még meleg krémhez adtam, elkevertem és hagytam a krémet teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, a maradék kétharmad vajat betettem a robotgépbe és habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaós krémet és a robotgép legmagasabb fokozatán teljesen összedolgoztam, amíg sima és habos krémet nem kaptam.

Miután kihűlt a piskóta, óvatosan kitekertem (nem kell megijedni, ha kicsit megrepedezik, elárulom, nekem két helyen is megrepedt), a krém majd úgyis eltakarja az aprócska hibákat :-)
Szóval kitekertem és alaposan megkentem a párizsi krémmel (kb a krém fele bele is ment). Majd feltekertem és a végéből sréhen levágtam egy darabot, amit aztán a hosszabb roládhoz illesztettem, fatörzs alakot utánozva. Majd az egészet lekentem a maradék krémmel és egy villa segítségével hullámokat, barázdákat húztam a fatörzsre.
Végül a marcipánnal és a fehér tortacukorral díszítettem.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű!! Már én is régóta készülök fatörzs készítésre nagymamám receptje alapján, amit sokszor sütött gyerekkoromba születés-és névnapra. Igazi nosztalgikus torta ez számomra... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok a te változatodra is. AMúgy nekem is nagyikám készített párszor, de már alig emlékeztem rá, csak az maradt meg bennem, hogy eszméletlen finom! :-)

      Törlés
  2. Nálunk is a Nagymamám reszortja volt a karácsonyi fatörzs, azóta sem vette át senki ezt a hagyományt ... Nagyon szép lett e Te fatörzsed!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...