2013. március 5.

Zöldséges rizstészta

Teljesen rákattantam a rizstésztákra. Legyen az vékony, legyen vastag, vagy akár rizslap formájában: jöhet, jöhet, jöhet!!!
És ha még jó sok zöldség is van mellette, akkor egyszerűen nem tudok neki ellenállni. És persze jól jön a tavaszi test-nagytakarítás idején is egy ilyen zöldséges, friss, ropogós ebéd.
Próbáljátok ki, higgyétek el, nem bonyolult beszerezni a hozzávalókat. Elég felkeresni egy jó ázsiai boltot és már kezdhetjük is a sütés-főzést.
Persze az sem ártott a "tudományomnak", hogy ellátogattam a Pad-thai wokbárba, ahol a látványkonyha előnyeit kihasználva próbáltam ellesni pár trükköt és praktikát.
Az első, hogy minden legyen kéznél, amikor elkezdem készíteni a zöldséges tésztát, hiszen a wokedényben csak pár perc kell az étel elkészítéséhez.  (nem sütik/párolják túl a zöldségeket, az a  legjobb az egészben, hogy minden jó roppanós marad).
A másik, hogy teljes lángon szóljon a főzés, nem amolyan kis óvatos duhajkodás ez!
A harmadik: mindig csak egy adag készüljön egyszerre a wokban!
És az utolsó: a tésztát nem kell főzni, elég forró vízben állni hagyni kb 10 percig és már kész is. Én - biztos, ami biztos alapon - 7 perc után már kóstolgatom, mert utálom a szétfőtt tésztát.
Nos, kalandra fel!
Természetesen már most előre leszögezem: ez nem ázsiai étel, legalábbis nem a szó megszokott értelmében. Ez egy Marka-féle, ázsiai alapanyagokat is felhasználó finomság.

Hozzávalók 1 adaghoz:
150 gramm rizstészta
1 marék vékonyra vágott cukkini
1 marék kis kockára vágott kaliforniai paprika
1 evőkanál csíkokra vágott bambuszrügy
2 fokhagyma apróra vágva
1 kávéskanál reszelt gyömbér
1 tojás
szezámmag
szezámmagolaj
szójaszósz
halszósz

Nos, mint már fentebb is írtam, mindennek kéznél kell lennie. Így először összevágtam a zöldségeket, valamint a tésztát beáztattam tűzforró vízbe kb 10 percre (a fent leírtakat azért tartom), majd kiszedtem egy tálba.
Közben a wokedényt odatettem a tűzre, olajat hevítettem benne, majd beleeresztettem a tojást és vadul elkezdtem kavargatni. Amikor a tojás megszilárdult (értsd: rántotta állaga lett), rázúdítottam a zöldségeket, kb 20 másodpercig pirítottam, majd jött a tészta, amivel átforgattam (kb 5 másodperc) és már le is vettem alatta a lángot takarékra. Szójaszósszal és halszósszal ízesítettem (ez tényleg ízlés szerinti dolog),szezámolajat is tettem rá, majd jól összeforgattam és már öntöttem is a tálra! Szezámmaggal díszítettem, mert imádom!
Elejétől (zöldségpucolás) a végéig nem volt több 25 percnél, úgyhogy igazi gyors étel, a munkából hazaérő háziasszony igazi jóbarátja!

4 megjegyzés:

  1. Az első kísérletem a rizstésztával siralmas volt, mert szétment az egész. Azért megettük:-)
    Tetszik ez a kaja, van is mindenem hozzá, kifogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajni, az első nekem is rettenetes lett. Aztán betartva a fent leírt 4 aranyszabályt szuper lett, szóval tényleg működik:-) Majd mesélj, milyen lett!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...