2013. március 28.

Rahátos kalács

Múltkor - Nyammm-nak hála - csodás foszlós kalácsot sütöttem. Nem tudtam, mivel lehetne még fokozni, amikor is elérkezett a gasztrobloggerek találkozója és KisIldi meglepett minket egy-egy csomag raháttal, egyenesen Romániából. Találkoztam már ezzel az édességgel, még törökországi nyaralásaim során (keményítőből és cukorból készített, ragacsos édesség), de nekem túlságosan édes volt, így nem is nagyon erőltettem az itthoni felkutatását. Igen ám, de Ildi fantasztikus rahátos kekszet és rahátos kalácsot készített belőle, innen jött az ötlet,hogy a múltkori finom kalácsomba csempészek pár darabkát. Most még óvatos voltam, de legközelebb dupla adag rahátot fogok beletenni. Egyetlen baja van ennek a péksüteménynek: annyira ízlett a gyerekeknek, hogy alig bírtam megmenteni 1-2 szeletet a munkából hazatérő apának.
(Még jó, hogy holnap ismét kalácsot sütök... :-)

Hozzávalók (kb 300 grammos kalácshoz):
170 g liszt
150 g porcukor
17 g vaj
1 kisebb tojás sárgája
10 g élesztő
csipet só
85 ml langyos tej
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
ízlés szerint rahát (én 3 nagy kocka rahátot tettem bele, apróra felvágva (közismert nevén turkish delight)



A langyos tejbe belekevertem a porcukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg elkezdett felfutni, addig egy keverőtálba kimértem a lisztet, a vajat, a tojássárgáját, a sót, majd belekapartam a vanília belsejét. Ezután hozzáöntöttem a cukros-élesztős tejet is és tésztakeverővel kb 10 percen át kevertem 2-es fokozaton. Ezalatt a tésztám hihetetlenül sima és lágy lett, kivéve a keverőtálból már csak kicsit átgyúrtam, majd konyharuhával letakarva 20 percen át hagytam meleg helyen állni és kelni. 20 perc leteltével kicsit újra átgyúrtam a tésztát (minél több levegőt juttatunk bele, az élesztő annál jobban tud dolgozni), majd újabb 20 percet pihentettem a konyharuha alatt.

Majd kinyújtottam vékony téglalappá és az apró kockákra vágott rahátot egyenletesen rászórtam. Ezután félbe, majd újból félbe hajtottam a tésztát és hagytam még 10 percig pihenni.

10 perc leteltével 4 egyenlő kis gombócra osztottam a tésztát és mindegyik gombócot kb 20 centi hosszú szállá nyújtottam, figyelve arra, hogy mindegyik szál a végei felé vékonyodjon.Majd a 4 szál egyik végét összetapasztottam és a 6-os fonáshoz hasonlóan szépen összefontam őket. Figyeljünk oda, hogy se túl szoros, se túl laza ne legyen a fonás.

Az összefont kalácsot aztán megkentem 1 tojás felvert keverékével és 20 percen át pihentettem meleg helyen. Majd újra megkentem a tojással és 15 percig megint pihentettem, és hagytam, hogy rászáradjon a tojás. (A kalácsot az első megkenéstől számítva 35 percnél tovább ne kelesszük!)
Eközben a sütőt előmelegítettem 190 fokra és a kalácsot 18 perc alatt megsütöttem.
Mivel a sütés igencsak sütőfüggő is, így javaslom, hogy a 15. perctől mindenki figyelje a kalácsot.




5 megjegyzés:

  1. A kalácsod nagyon szép lett, és raháttal felturbózva biztos nagyon finom!
    Nagyon szeretem a rahátot, sajnos az a kis üzlet, ahol itt venni szoktam, megszűnt :(, másikat még nem találtam. (amúgy szerintem "igazi" rahát (pl amit Erdélyben lehet kapni) messze jobb, mint az itt kapható turkish delight)

    VálaszTörlés
  2. Szép lett a kalácsod! Nálunk is kedvenc a rahátos, de ugyanígy szeretik a birsalmasajtost is, így szoktam belekockázni ahogy te:-)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon jó foszlósnak látszik, nagyon finom lehet. Ja, és szép is. :)

    Boldog Húsvétot kívánok Nektek kedves Marka, és jó pihenést!

    VálaszTörlés
  4. A kalács jól néz ki, de a rahátot igencsak spórolósan tetted bele. Pedig török boltokban kapható , bőséges a választék . Érdemes jó gazdagon tenni belé, mert nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, köszönöm a dicséretet :) A rahátot szerencsére már nagyon sok ázsiai, illetve egyéb külföldi konyhákkal foglalkozó élelmiszerboltban lehet már kapni. Nekünk a rahát borzasztóan tömény édesség, a családom ízlése szerint ennyi bőven elég volt bele, de örülök neki, ha másnap a sok raháttal készült kalács az igazi. Ezért módosítom is a receptet, ízlés szerinti rahátra :) Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...