2013. március 7.

Nyelvhal tűgombás kapribogyós vajmártással

Ismét egy halétel, talán az egyik legfinomabb az utóbbi hetekben! Amilyen bonyolultan hangzik, annyira egyszerű, higgyétek el! A hozzávalók közül talán a  tűgomba beszerzése lehet nehezebb, de ázsiai hozzávalókat árusító üzletekben tuti találtok. Nagyon érdekesen néz ki, hosszú és nagyon vékony szára van, a végén pedig egy gombostűfejnyi gomba. Na, jó, néhány példánynál megnő az borsószem nagyságúra is. És nagyon viccesen néz ki pl egy vajmártásban. Ráadásul finom is, szóval próbáljatok beszerezni.
A nyelvhal már múltkor is szerelem volt első ízlelésre, most is frissen sikerült hozzájutnom, és ismét nem csalódtam benne.
Lássuk is az egyszerű, de nagyszerű finomságot.

Hozzávalók:
2 nyelvhal filé
5 evőkanál pankó morzsa
1 teáskanál szezámmag
pár evőkanál olívaolaj

a vajmártáshoz:
70 gramm vaj
1 evőkanál olívaolaj
fél konzervdoboz arany tűgomba
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kapribogyó
1/2 citrom leve

bors

Elsőként egy normál serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon megolvasztottam a vajat, beledobtam a fokhagymákat apróra vágva, majd erre jött a kapribogyó és az aranytűgomba. Sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam 1/2 citrom levével és hagytam, hogy sűrű mártássá forrjon.
A nyelvhalat sütés előtt minimálisan sóztam csak, majd szezámmagos pankómorzsába forgattam és kevés olívaolajon kb 3-4 percig sütöttem mindkét oldalát egy grillserpenyőben.

Közben 1 csésze bulgurt feltettem főzni 2 csésze vízzel és kevés sóval. Kb 10-12 perc alatt fedővel lefedve, lassú tűzön főztem, majd további 5 percig hagytam állni.

Tálaláskor a nyelvhalra locsoltam a kapribogyós-gombás vajmártást! Fantasztikus kombináció, ki ne hagyjátok!


2 megjegyzés:

  1. Hmmm - ez már úgy hangzik és látszik, mint egy no.1 étterem étlapja!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajjj, irulok-pirulok! Köszönöm a bókot :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...