2013. március 20.

Fonott kalács

Tegnap Nyammm, a Klasszikus Kedd alkalmából most fonott kalácsot tett fel a blogjára. Én annyira imádom a kalácsot, hogy több sem kellett nekem, gyorsan körbenéztem a konyhámban. Irtó szerencsém volt, minden alapanyag megvolt hozzá, így neki is láttam elkészíteni. És az eredmény: puha, foszlós kalács, éppen annyira édes, amennyire kell. És házi eperlekvárral egyenesen mennyei. Egy biztos: az egész családot levette a lábáról, pillanatok alatt befaltuk a kb fél kilós kalácsot!

A fonástól sem kell megijedni, Farkas Vilmos oldalán szuper videót találtok a technikáról. És egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek kinéz.

Hozzávalók (kb fél kilós kalácshoz):
340 g liszt
40 g porcukor
34 g vaj
2 kisebb tojás sárgája
20 g élesztő
nagy csipet só
165 ml langyos tej
1 vaníliarúd kikapart belseje


65 ml langyos tejbe belekevertem a 40 gramm porcukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg elkezdett felfutni, addig egy keverőtálba kimértem a lisztet, a vajat, a tojások sárgáját, a sót, majd belekapartam a vanília belsejét és beleöntöttem a maradék 100 ml tejet. Ezután hozzáöntöttem a cukros-élesztős tejet is és tésztakeverővel kb 10 percen át kevertem 2-es fokozaton. Ezalatt a tésztám hihetetlenül sima és lágy lett, kivéve a keverőtálból már csak kicsit átgyúrtam, majd konyharuhával letakarva 20 percen át hagytam meleg helyen állni és kelni.
20 perc leteltével kicsit újra átgyúrtam a tésztát (minél több levegőt juttatunk bele, az élesztő annál jobban tud dolgozni), majd újabb 20 percet pihentettem a konyharuha alatt.
Majd 6 egyenlő kis gombócra osztottam a tésztát és mindegyik gombócot kb 30 centi széles szállá nyújtottam, figyelve arra, hogy mindegyik szál a végei felé vékonyodjon.
Majd a 6 szál egyik végét összetapasztottam és Farkas Vilmos videója alapján összefontam a kalácsot. Figyeljünk oda, hogy se túl szoros, se túl laza ne legyen a fonás (nekem kicsit laza lett, de szerencsére sütés közben nem csúszott szét)
Az összefont kalácsot aztán megkentem 1 tojás felvert keverékével és 20 percen át pihentettem meleg helyen. Majd újra megkentem a tojással és 15 percig megint pihentettem, és hagytam, hogy rászáradjon a tojás. (A kalácsot az első megkenéstől számítva 35 percnél tovább ne kelesszük!)
Eközben a sütőt előmelegítettem 190 fokra és a kalácsot 22 perc alatt megsütöttem. Mivel a sütés igencsak sütőfüggő is, így javaslom, hogy a 18. perctől mindenki figyelje a kalácsot. Nekem elég lett volna 20 perc sütés is, bár így is nagyon finom lett a kalács!

Remélem nálatok is az ünnepi asztal egyik dísze lesz ez az isteni finomság!


8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett:) Tök jó h csináltál fázis fotót:) Én annyira izgultam fonás küzben h le nem tettem a kezemből a szálakat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Én is féltem, hogy fényképezés után majd jól összekeveredek, de szerencsére sikerült :-) Köszi még egyszer, nem véletlenül imádom a Klasszikus Keddeket :-)

      Törlés
  2. Nagyon szépséges! Húsvétra - sósan - vittem a receptet, mint a szél!

    VálaszTörlés
  3. Igen, sósan én is megpróbálom húsvétra, főtt tojással, sonkával :-)

    VálaszTörlés
  4. Szia Marka!
    Megsütöttem a kalácsot a hétvégén, remek lett. Bár a fonésról készült vieót többször is meg kellett néznem, mire megértettem, hiába nem vagyok egyszerű eset. Viszont. Mákoskalácsot szeretnék sütni. Szerinted ez a tészta jó? Vagy valami más ötleted? Az az igazság, hogy omlósnak, puhának kell lennie, mert hétvégén idősz szüleink jönnek vendégségbe és neki gondot jelent egy bejgli sűrűségű tészta, a mákot viszont imádják. Megköszönöm neked, ha segítesz. (Lassan én leszek itt legnagyobb rajongó! :) Köszönöm előre is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. SZia Éva! Őszinte leszek, mákosat még sosem sütöttem, de szerintem ez a tészta alapnak nagyon jó. Az a lényeg, hogy a szárazanyag (azaz a liszt) mennyisége ne változzon, mondjuk a 340 gramm lisztet kiváltod 240 gramm liszt és 100 gramm darált mák keverékére. Legalábbis én így csinálnám, De sajnos az eredményről nem tudok mit mondani, ezért inkább szerintem nézz szét más blogon is.

      Törlés
  5. Szia Marka! Köszönöm szépen a gyors választ. Szerintem kicsit félre értettük egymást. Én olyan kalácsot szeretnék, aminek kelt tészája van, mint ennek, de olyan a formája, mint a bejglinek. Tehát kinyújtani, megtölteni, feltekerni gondoltam. Ezért is kérdeztem, hogy szerinted, aki már N100-szor megsütötted ezt a kalácsot (gondolom) ez a tészta alkalmas-e erre. Mert az íze állaga nagyon jó. De kipróbálom, mit veszíthetek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva! Ne haragudj, akkor tényleg félreértettelek. Van egy buktaszerű tészta receptem, már többször megsütöttem és nagyon tuti puha lett. Abba szerintem tölthetnél mákot. A neve ugyan kifli, de igazi buktatészta íze van :-)
      http://markakonyha.blogspot.hu/2013/04/parker-house-hotel-boston-zsemle.html
      Remélem ezzel tudtam segíteni :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...