2013. szeptember 20.

Tatár beefsteak - a barbár előétel

A tatár bifsztekről mindenkinek az jut eszébe, hogy "fúúúúj, nyers hús".
Nekem az első találkozásom ezzel  a különlegességgel meghatározó volt és mivel igen eredményes volt  ez a találka, így nagyjából életre szóló szerelem lett belőle.
Amúgy sincs ellenemre a nyers hús, legyen az marha, csirke, hal (minden vágyam egy hatalmas sushi-zabálós este), de meg szoktam csócsálni a nyers májat is:-)))
Így tehát egy csöpp ellenérzésem sem volt ezzel az étellel kapcsolatban.
Ráadásul, ha jól van elkészítve, megfelelő pácolást kap, akkor egy laikusnak el sem kell kezdeni magyarázkodni, hogy nyers húst eszik:-)

A hozzávalókat kicsit nehéz lesz pontosan megadni, mivel én a bifszteket folyamatos kóstolásokkal szoktam igazán tökéletessé tenni, de azért megpróbálkozom egy körülbelüli mennyiség megadásával.

Hozzávalók 6 személyre:
500 gramm marhahús (legjobb a bélszín, de én hátszínt szoktam venni-talán ez is megfelel)
1 fej nagyon apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagyma
só, bors
mustár
ketchup
fűszerpaprika
worchestershire szósz

Először is a marhahúst, miután megtisztítom a felesleges hártyáktól, alaposan bedörzsölöm mustárral, majd beleteszem egy kis edénybe és leöntöm olajjal az egészet. Ezt a bepácolt husit legalább 2-3 napig tartom a hűtőben, majd letörölgetem róla az olajat és kétszer is ledarálom a húsdarálón.
TIPP: a piacon néhol lehet kapni kétszer darált marhahúst hátszínből. Ha nincs idő napokig pácolni, akkor ez is megteszi.
A darált húshoz hozzáadom a vöröshagymát (aki nem szereti túl hagymásan, elég, ha fél fejjel ad hozzá), fokhagymát, majd ízlés szerint sózom, borsozom és folyamatos kóstolás mellett teszek hozzá mustárt és ketchupot (mindig csak 1-1 kiskanállal). Villával zúzva, nyomkodva keverek össze minden hozzávalót. Amikor már jól összeállt a massza, adok hozzá 1 teáskanál fűszerpaprikát (lehet csípős is, ha valaki azt szereti), és 1 teáskanál worchestershire-szószt.
Még egyszer alaposan összekeverem, majd pár órára a hűtőbe teszem.
Tálalás előtt közvetlenül belekeverek 2 tojássárgáját. (csak annyi húshoz adjunk tojást, amennyiről biztosan tudjuk, hogy el fog fogyni. A sárgájával összekevert húst tilos eltenni másnapra!!!) Aztán hozzáadok diónyi puha vajat és megint jól összekeverem, hogy a sárgája és a vaj is teljesen elegyedjen a hússal.
Pirítós kenyéren kínálom!

5 megjegyzés:

  1. Szépséges! Megsúgom, mi eltesszük a kevert húst, van úgy, hogy 2 napra is ...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Khmmm, most egy kis adag nekünk is átcsúdzott a másnapba, de nem lett baj, a nyers tojás jól bírta a strapát :-)

      Törlés
  2. Szégyenlem magunkat, de mi csupán 1 napig érleljük a húst sós borsos paprikás olajban. Igy is el szokott fogyni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...