Végre-végre itt vagyok és vadiúj receptet hoztam.
Az alapja kacsamell, ami eredetileg rosé kacsamellnek
indult, de a konyha ördögének útjai – Istenéhez hasonlóan –
kifürkészhetetlenek, úgyhogy muszáj volt valamit kitalálnom, ha az a kacsamell
nem olyan lett, amilyet akartam.
Szóval eszembe jutott, hogy Mautner Zsófi valami hasonlót
ügyeskedett csirkecombbal, így belevágtam én is és a siker nem maradt el. Íme a
recept, 4 személyre.
Hozzávalók:
2 pár kisebb kacsamell bőröstől
2 szép alma
kakukkfű
bors
só
kb 1,5 dl cider (almabor)
1 dl tejszín (de tényleg tejszín, állati és min. 30%
zsírtartalmú)
bulgur köretnek
Nos, kezdjük az elején. A kacsamell párokat szépen
szétvágtam, így kaptam 4 szép kis kacsamell filét, persze bőre rajta. A bőrt
óvatosan bevagdostam egy éles késsel úgy, hogy a hús alatta nehogy sérüljön,
mert akkor sütés közben nagyon kiszárad, mivel a finom hús leve mind kicsorog.
Ezután egy széles serpenyőt felforrósítottam (nem kell bele
semmilyen zsiradék, nemsokára lesz belőle bőven), majd a kacsamelleket a bőrös
felükkel ráhelyeztem – persze sercegett, mint a fene, sült a finom kacsazsír
kifelé. A kacsamelleket sóztam, borsoztam annak rendje-módja szerint.
Aki szereti a kacsazsírt, az ilyenkor vegyen elő egy tálkát
és a serpenyőt időnként megdöntve kanalazza ki az alján összegyűlő zsírt, majd
sózza és fűszerezze és hagyja szépen megdermedni. Hűtőben sokáig eláll és csak
rá kell kenni a puha kenyérkére.
No, de térjünk vissza kis barátaink mellehúsához: amíg a
kacsa jó 10 percen át sült a bőrös felével, addig az almákat megmostam, majd
félbe, ismét félbe és ismét félbe, azaz 8 szép szeletre vágtam.
A kacsamelleket megfordítottam és a másik felükön is
sütöttem közepes lángon, immáron lefedve egy fedővel, úgy kb 6-7 percig.
Majd, miután letelt a 6-7 perc (na jó, legyen mondjuk 7),
kiszedtem egy deszkára őket és letakartam lazán alufóliával, hogy ne hűljenek
ki nagyon és legyen idejük a rostoknak a kacsa levét magukba szívni.
Közben a hátramaradt zsírban (ha nagyon sok, öntsük le)
megforgattam az almákat, majd meglocsoltam a ciderrel és hagytam, hogy elfője a
nagy részét.
Ekkor jött a Barbatrükk. A kacsamelleket szépen felvágtam kb
fél centis szeletekre és az egészet visszaömlesztettem az almák mellé, majd
megkóstolva úgy ítéltem, egy kevés só még elkelne.
Ezután adtam hozzá a tejszínt, hagytam összeforrni és már le
is zártam alatta a lángot, mert készen lett az isteni, cideres-almás kacsamell.
Köretnek bulgurt készítettem hozzá.
De piszok jól hangzik!! Mi libát bontottunk ma, a gyerekek a McDonis reklám hatására libaburgert rendeltek Márton napra.. :-))
VálaszTörlés