2014. január 16.

Tárkonyos nyúlleves

Fiatalka nyúlhúst vettem és rögtön eszembe jutott az a csodás nyúlleves, amit Korminál és Ildinél is láttam a minap. És mivel a Blogkóstoló legújabb fordulóján Linda, a Konyhalál blog szerzője Ildi blogját sorsolta páromul - azaz tőle válogathatok kedvemre, amíg olyan finomságot nem találok, amit el is készítek - így más meg is volt a blogkóstolós ételem, a nyúlleves. Nem bántam meg, sőt! Eszméletlen finom lett, biztosan lesz belőle ismétlés!

Hozzávalók:
500 gramm nyúlhús (ha lehet, csontosabb részekkel)
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kis zellergumó
2 közepes krumpli
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
liszt

bors
tárkony
2 dl tejszín
fél citrom leve

A nyúlhúst alaposan megmostam (volt rajta pár kósza szőr), majd kisebb darabokra vágtam (nekem két lábikó jutott bordástul, szóval kicsit széjjelebb szedtem az egészet), végül megforgattam a lisztben és félretettem.
A zöldségeket megpucoltam és a répákat karikára, a zellert és a krumplit apró kockára vágtam.
A vöröshagymát, fokhagymát megpucoltam, majd a vöröshagymát apró kockára vágtam. Kevés olajon a vöröshagymát megfuttattam, majd hozzáadtam a répákat, a fokhagymákat és a zellerkockát és hagytam kicsit megkaramellizálódni. Majd jöhetett a lisztbe forgatott nyúlhús, amit szintén kicsit átforgattam a zöldséges lábasban, így lett egy kis színe. Ezután az egészet felöntöttem annyi vízzel, ami ellepi, sóztam, borsoztam és fedő alatt 30 percig főztem, majd hozzáadtam a krumplit és a tárkonyt (ezt a fűszert csak a főzés vége felé szabad az ételhez adni, különben elillan az intenzív, jellegzetes tárkonyos íz) és újabb negyed órát hagytam csöndesen bugyogni, a legalacsonyabb lángon. Amikor a hús is és a krumpli is megpuhult, beleöntöttem a tejszínt, hozzáadtam a citromlevet (érdemes a hozzáadáskor folyamatosan kóstolgatni, mi pl savanykásan szeretjük, ezért kellett a fél citromnyi lé) és elzártam alatta a gázt. Ha a tejszínnel is hagyjuk felforrni, sajnos kicsapódik és nem lesz olyan selymes, krémes a leves.

5 megjegyzés:

  1. Ohhó, határon átlépett nyuszkóleves.
    Örvendek, hogy teret kér magának, ráadásul kap is :)

    VálaszTörlés
  2. Csirkével szoktam ilyet készíteni, de ez is isteni finom lehet.

    VálaszTörlés
  3. A tárkony egy "csodafűszer" , csirkehez

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...