2014. január 22.

Piri-piri csirke

Mint a portugál tortácskánál már említettem, elkezdtem használni karácsonyi ajándékomat, Jamie 30 perces kajáinak gyűjteményét. Jamie 30 perc alatt egyszerre 3 fogást készít el, amiből a főétel a portugál süti előtt a piri-piri csirke volt. Mivel a könyvben sajnos nem találtam semmit az ételről, így gugli barátomat hívtam segítségül. Nos, ez az étel Portugáliában igen népszerű, de eredetileg Afrika az igazi hazája. Az elnevezést pedig a csirke páclevébe kevert piri-piri paprikáról (egy igen erős csilipaprika-féle) kapta. Portugáliában órákig pácolják a csirke húsát, majd alaposan megsütik. Én most Jamie receptjét készítettem, kicsit másképp, mint az eredeti portugál recept és kicsit másképp, mint Jamie.
És hogy mi volt a család véleménye? Bármikor készíthetem, a tortácskával kézenfogva. Nagyon finom, szaftos csirkehusi, savanykás-csípős páccal, édes paprikával. 
Nos, nézzük a receptet.

Hozzávalók 4 személyre:
8 csirke felsőcomb (bőrrel és csonttal)
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
6 szál friss kakukkfű

a piri-piri páchoz:
1 fej lilahagyma összevágva
4 gerezd fokhagyma
1 csilipaprika (lehetőleg piri-piri)
1 evőkanál fűszerpaprika
2 citrom leve
1 evőkanál Worchestershire szósz
2 csipet só

A páchoz a hozzávalókat a mixerbe tettem és simára turmixoltam. Majd a megmosott, megtisztított csirkecombokat alaposan bedörzsöltem vele. A maradék szószt felengedtem kevés vízzel és egy tűzálló tál aljára öntöttem.
A csirkecombokat kevés (kb 1 evőkanálnyi) olajon megpirítottam, mindkét felét kb 5-5 percig, majd a vékony csíkokra vágott paprikákat is bedobáltam a csirkecombok mellé, pár percig még hagytam együtt sülni közepes lángon, majd az egészet átszedtem a jénai tálba (aminek az aljában már ott volt a maradék szósz.) Az egészet megszórtam a friss kakukkfű leveleivel.
200 fokra előmelegített sütőbe toltam és kb 15-20 perc alatt készre sütöttem.
A portugálok krumplival szokták enni, én most bulgurral tálaltam.
(Forrás: Jamie 30 percesek, 122. oldal Park Kiadó)

1 megjegyzés:

  1. Spanyol színek ebben a csúf szürkében. Az pedig, hogy még finom is, csak hab a tortán.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...