2014. január 28.

Francia joghurtos citromtorta

3 napja szolid náthával küzdök és gondoltam, egy jó erős marhahúsleves elűzi a bacikat. Mivel jó sok marhahusival szeretem, gondoltam, második fogásnak rögtön a desszert jöhet. De most - kivételesen - valami könnyű és citrusos ízre vágytam. Így találtam rá ERRE a receptre, és már szaladtam is a boltba a hozzávalókért. Nagyon egyszerű, gyorsan kész van, szóval mindenkinek ajánlom. Ha valaki borzong a savanyú íztől, ne ijedjen meg első olvasásra, hiszen maga a piskóta édes, csak kevés reszelt citromhéj és kandírozott citromhéj van benne. A citrusos részt a tetejére csorgatott citromos szirup képviseli, amit mindenki a saját ízlése szerint tehet rá a már kisült süteményre.
Ja, és ha valaki fél a bögrés sütiktől, hát most ne tegye. Elő egy 2,5 dl-es bögrével és hajrá!

Hozzávalók:
1 bögre liszt
1/2 bögre darált mandula (én az Aldiban vettem)
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
3 nagy tojás
3/4 bögre cukor
1/2 bögre natúr joghurt (a zsírosabb fajtát használjuk, ne a lightot)
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 evőkanál kandírozott citromhéj (Aldiban, Lidlben szoktam beszerezni)
1/2 bögre naporaforgóolaj

a sziruphoz:
50 ml citromlé
50 ml (!!!) porcukor

A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A lisztet, darált mandulát, sütőport és a sót egy edényben összeöntöttem, elkevertem. Egy másik edényben a tojásokat a cukorral, a vaníliakivonattal és a joghurttal elkevertem, majd a száraz hozzávalókhoz adtam és kézi habverővel egyneművé és simává kevertem. A végén hozzáadtam az olajat is és jó alaposan összekevertem.
Majd egy sütőpapírral kibélelt, 23 centis tortaformába önöttem és a 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig sütöttem. Nekem a 30. perctől már eléggé pirult a teteje, így letakartam sütőpapírral és így sütöttem további 10 percig. Mindenképpen végezzünk tűpróbát és ha még kicsit tapad a tészta belül, toljuk vissza újabb 10 percre.

Amíg a torta sült, a szirup hozzávalóit egy kis lábasba tettem és addig melegítettem, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt és a szirup kicsit besűrűsödött.

Miután a torta elkészült, hagytam kicsit hűlni, kiszedtem a tortaformából, majd alaposan meglocsoltam mindenhol a sziruppal.

Citromos krémmel lehet díszíteni, amihez 2-3 evőkanál citromlét 1 bögre porcukorral elkevertem, kicsit megmelegítettem, hogy folyósabb legyen és a kanál segítségével a torta tetejét megcsorgattam.

Ezzel a finomsággal szeretnék drága barátnőmnek, Gallov Andinak ezúton is boldog születésnapot kívánni!



5 megjegyzés:

  1. Jobbulást kívánok :) Ettől a tortától én is meggyógyulnék :) Nekem is van egy nagyon hasonló receptem, limonádé szelet néven szerepel a blogon, havonta 1 x biztos elkészítem, mert imádjuk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem a limonádé szeletedet, az is nagyon finom lehet! :-)

      Törlés
  2. Marka, betegen nem szabad kirohangálni a lakásból! Na jó, ezért a szépségért megérte és remélem gyógyulásodat szolgálta! :)

    VálaszTörlés
  3. Ma este megsutottem gluten mentes lisztbol. Kicsit varialtam a recepten, de mindenkinek nagyon izlik. Koszi a receptet :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...