2014. január 30.

Csokoládé mousse torta és 2. blogszülinap

Eljött a blogom második születésnapja. Tavaly rengeteget írtam, összegeztem, elmélkedtem eme jeles napon. Idén nem igazán tervezem, max egy rövidke visszatekintést adok Nektek.

Az elmúlt 1 év nagyon érdekesen alakult, volt pár igen komoly betegség a családban, aminek hatására kicsit átértékeltem a dolgok fontosságát, és ez néha bizony meglátszott a bejegyzések ritkulásán is.
Persze ez nem jelenti azt, hogy hanyagoltam, csak néha jól esett kicsit elvonulni, befelé figyelni. Az ihlet sem jött mindig - bár a főzés megmaradt mindennaposnak - és az új ételek is ritkultak: kényelmesebb volt a már kipróbált, megszokott finomságokat főzni.
Az idei, azaz 2014-es év hatalmas változást fog hozni az életembe: 6 év után visszamegyek dolgozni tavasszal. Biztosan nagyon kemény időszak lesz az első pár hónap, ezért idén sem fogom a végsőkig pörgetni a blogot, de igyekszem folyamatosan új, egészséges és persze gyors ételeket hozni.

Köszönöm Nektek, hogy az elmúlt hónapokban, években velem tartottatok és remélem, a következő években is a Boszikonyha segítségével (is) főztök.

És akkor jöjjön egy igazi szülinapi torta recept, amivel múlt hétvégén sikerült legjobb barátnőmet és lelkesen vele ünneplő barátait meglepnem. Íme, a csokoládé mousse torta.

Hozzávalók egy 28 centis tortaformához:
a piskótához:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
esetleg 1 teáskanál sütőpor (én nem szoktam, de aki fél, hogy nem fog felemelkedni, az tegyen bele)

a krémhez, azaz a "mussz"hoz:
5 tojás sárgája
100 ml szirup (100 ml víz és 100 gramm cukor összefőzve sűrű sziruppá)
5 dl tejszín
350 gramm étcsokoládé (én 70 %-osat használtam)

A piskótát készítettem el először, azaz a tojások fehérjét habbá vertem, de nem túl keményre, különben a sütőben megemelkedik, aztán, amikor kiveszem, össze is fog esni és a belseje homorú lesz. Szóval olyan közepesen keményre vertem, raktam bele egy csipet sót is. Az 5 db sárgáját pedig 5 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem, majd hozzákevertem 5 evőkanál lisztet és az egészet összeforgattam a fehérjével. Aki szeretné, tehet bele teáskanálnyi sütőport is, én nem szoktam.
Sütőben kb 30 percig sütöttem 180 fokon, az első 20 percben békén hagytam, aztán megkukkolgattam, nehogy megégjen. 30 perc elteltével tűpróbának vetettem alá és ha a tűn még tészta marad, tovább sütöm 5 percig. Ha a teteje kezdene barnulgatni, ráteszek sütőpapírt, hogy nehogy megégjen, és így sütöm tovább.

A krémhez az étcsokoládét megolvasztottam és félretettem, majd a tojássárgákat a cukorsziruppal vízgőz felett habverővel sűrű krémmé vertem, majd a vízgőzről levéve még addig vertem, amíg ki nem hűlt. Ehhez a habhoz kevertem óvatosan az olvasztott étcsokoládét, valamint a habbá vert tejszínt és a már kihűlt piskóta-alapra öntöttem, majd szépen-óvatosan elegyengettem a tetejét és ment vissza a hűtőbe 1 éjszakára.
Másnap az oldalát mogyoródarabkákkal, a tetejét pedig csokoládéreszelékkel és csokoládé ganache-al díszítettem.
(a csokiganache-hoz 100 gramm olvasztott étcsokoládét felöntöttem kevés tejszínnel, hogy habzsákból szépen ki lehessen nyomni. Mondjuk utólag rájöttem, hogy kicsivel több tejszínt kellett volna beletenni és várni, hogy kihűlve besűrűsödjön, mert így, a hűtőben megdermedve a ganache kemény lett)


7 megjegyzés:

  1. Nagyon boldog blogszülinapot és a visszatéréshez is sok erőt és kitartást kívánok! Tuti sikerülni fog minden! :))

    VálaszTörlés
  2. Boldog blogszülinapot kívánok itt is, és még nagyon sok finom receptet - a Mi örömünkre is. :))

    VálaszTörlés
  3. Boldog blogszülinapot kívánok Neked - nekünk sok finomságos és szépséges mindenfélét!

    VálaszTörlés
  4. Boldog blogszülinapot kívánok Neked, és még sok-sok ilyen finomságot nekünk Tőled:))

    VálaszTörlés
  5. Boldogságos blogfordulót Neked, még ha kicsit késve is! ;-) Én biztosan követni foglak akkor is ha ritkábban leszel itt. :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...