2013. március 11.

Fügés töltött keksz

Montenegro nálam hatalmas álom volt, egyszer lejutni oda. Teljesen elvarázsoltak a fekete hegyek és a tengerpart kontrasztja. És 2006-ban össze is jött, itt voltunk a párommal nyaralni, ami életem egyik legcsodálatosabb nyaralása volt, hiszen itt kérte meg a kezem. A következő évben itt töltöttük a nászutunkat, igaz, elég sportosra sikerült, hiszen nekivágtunk Montenegro legmagasabb hegyének, megnéztük Európa egyik legmélyebb kanyonját, de a végén persze volt időnk a tengerparton is süttetni a hasunkat!
Itt ettünk olyan isteni fügés töltött kekszet, amit azóta is keresgéltem mindenhol. Egy kicsit sós jellegű tésztában lapult a sűrű fügelekvár, és az egész kis töltött kekszecske olyan omlós volt, hogy csak úgy szétmállott az ember szájában. Persze Horvátországban találtam hasonlót, de ugyanazt az ízt azóta sem éreztem. Egészen mostanáig.

Ezen a hétvégén az egyik fügelekvárom a kezembe került és beugrott: kéne nekem egy ilyen montenegroi fügés keksz. Gyorsan fellapoztam Michel Roux Tésztavarázsát és a paté sablée tészta személyében már meg is volt az a sós-édes keksz, ami nekem kellett. A fügelekvár meg ugyebár adott volt, úgyhogy nekiláttam és röpke 30 perc múlva már ott illatoztak a kekszek az asztalon.

Hozzávalók kb 25 kekszhez:
25 dkg simaliszt
15 dkg puha vaj kockákra vágva
1 nagy csipet só
1 csipet sukor
1 tojás
1 evőkanál hideg tej

kenéshez:
1 tojássárga
1 evőkanál tej

töltelékhez:
fügelekvár (vagy bármilyen más lekvár is jó bele,de nem árt, ha sűrű lekvárral dolgozunk)

A lisztet, a sót és a cukrot összekevertem, a közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel, majd ebbe tettem a kockára vágott vajat és a tojást és a két kezemmel elkezdtem összedolgozni, mígy a tészta morzsás állagú nem lett. Ekkor hozzáöntöttem az 1 evőkanál hideg tejet és eldolgoztam. Majd 4-5 magamtól eltoló gyúró mozdulattal simává gyúrtam a tésztát. (ha ekkor nem kerül felhasználásra, érdemes folpackba csomagolni és felhasználásig hűtőbe tenni)
A tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtottam és a fánkszaggatómmal köröket szaggattam belőle. Majd mindegyik kör közepére tettem 1-1 teáskanállal a sűrű fügelekváromból. Majd egy ecset segítségével mindegyik tésztakör szélét megkentem a tojássárga és tej keverékével és a kör egyik felét ráhajtottam a másikra. A kezemmel alaposan összenyomkodtam a széleit és sütőpapírral kibélelt sütőtálcára tettem.

180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Még ropogósabb eredményt érhetünk el, ha a sütit közvetlenül sütés előtt 20-30 percre betoljuk a hűtőbe és onnan tesszük az előmelegített sütőbe. Én nem bírtam magammal és azonnal megsütöttem, de a következő adag már a hűtőből ment a sütőbe. Mindkettő finom lett, egy morzsa sem maradt belőle!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett! Én is szeretem ezt a tésztát:)) Füge lekvárt még ettem((:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Igen, én is nagyon szeretem a tésztát, eszméletlen könnyű vele dolgozni!

      Törlés
  2. Fügelekvárom ugyan nincs, de hamarosan kipróbálom a kiflicskéket - annyira jóízűen írtad - hmmmmm - köszi, Marka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de örülök,hogy kedvet kaptál hozzá! Majd mesélj, milyen lett! :-)

      Törlés
  3. Szia Marka!

    Ez csak frissen jo vagy elall par napig? Karacsony elott elkeszitve jo meg pl. 26-an is?
    koszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokáig eláll, és ha jól záródó dobozba teszed, finom puha marad a keksz része is. 1 hetet bőven kibír :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...