Rég hoztam már új rizottós receptet. Az az igazság, hogy szinte minden héten készítek, de mostanában ismétlős korszakomban vagyok: vagy gombás, vagy zöldspárgás, vagy kagylós, vagy rákos rizottót eszünk.
Viszont pénteken, a piacon kaptam csodaszép, friss rókagombát, és mivel azt mondják, ha nem lenne szarvasgomba, a rókagomba tölthetné be íz szempontjából a heléyt, nem hagyhattama ki a rizottóból.
Tényleg isteni, egy baj van csak vele (mármint a rókagombával): meglehetősen borsos ára van. (400 Ft/10 dkg). Így kénytelen voltam beréni fél kilóval, aminek az egyik feléből készült ez a rizottó.
Hozzávalók 4 személyre:
250 gramm rókagomba
4 nagy marék rizottó rizs (kb 300 gramm)
1 liter zöldség alaplé
30 gramm vaj a sofrittohoz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehérbor
50 gramm vaj a pihentetéshez
10 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez
A vöröshagymát, fokhagymát apróra vágtam, és 30 gramm vajon, valamint 2
evőkanál olívaolajon serpenyőben, lassú tűzön kb 10 perc alatt puhára pároltam
(de semmiképpen nem pirítottam).
Majd hozzáadtam a rókagombát és engedtem, hogy pár percig párolódjon, levet eresszen. Amikor elfőtte a levét, hozzáadtam a
rizst, amit nagy lángon
szépen megkapattam, amíg a rizsszemek elkezdtek átlátszóak lenni. (ez
kb 2 perc)
Majd közepesre vettem a lángot, hozzáöntöttem a fehérbort és hagytam, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan
forrón tartott zöldség alaplevet merőkanalanként adagoltam a rizshez,
mindig
megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan
kevergettem, masszíroztam a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé
váljon
a rizottó.
Kb
20 perc alatt "al dente" lett (azaz a rizs kicsit roppanós
maradt), ekkor elzártam alatta a
gázt és hozzáadtam az 50 gramm vajat és a kevés parmezánt.
Fedővel
lefedve 3-4 percig hagytam olvadni.
Jó étvágyat hozzá!
A gomba nagy szerelem!
VálaszTörlésBizony-bizony. Nekem a legnagyobb kedvenc mindig a gombás rizottó lesz!
TörlésÉpp kezdtem hiányolni a rizottóidat...és lám! Jöhet nekem is! ;-)
VálaszTörlésVan a tarsolyomban mindig egy-egy újdonság! Küldöm fénypostával :-)
Törlés