Madártej iránti imádatom az évek során mit sem változott, sőt, a mai napig valami hihetetlen emlék-áhítat veszi körbe, amikor beleharapok az első felhő-habba:-)
Persze évről évre próbáltam tökéletesíteni a receptet, hogy a tejes finomság minél krémesebb, a hab pedig minél nagyobb és masszívabb legyen.
Így sikerült megalkotnom az alábbi receptet:
Hozzávalók
1,5 liter tej
fél liter tejszín
6 tojás
8-10 evőkanál cukor a tejbe (ízlés szerint, ki mennyire szereti édesen)
kb 4 evőkanál porcukor a habba
1 rúd vanília / 2 zacskó vaníliáscukor
1 zacskó vaníliás pudingpor
A tejet feltettem egy lábasban melegíteni, közben a tojások sárgáját a cukorral egy kézi habverő segítségével fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam a pudingport és a tejszínből annyit, amivel könnyen ki lehet keverni a tojásos-pudingporos masszát csomómentesre.
Majd az összes tejszínt hozzáöntöttem, alaposan összekevertem és a tűzforró tejhez öntöttem. Folyamatos kavargatás mellett hagytam, hogy besűrűsödjön (ez kb 6-8 perc volt)
Majd lezártam alatta a gázt és hagytam kihűlni.
A tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá vertem, majd a Kisildinél látott technika szerint az egészet egy kerek jénai tálba szedtem és betettem a mikróba, ahol 800 W-os fokozaton 2 percig hagytam főni a saját gőzében. Kemény, masszív és finom habot kaptam, amit aztán evőkanállal csinos kis habfelhőkké kanalaztam szét a tálalótálkákba kiszedett és már kihűlt madártejre. Fogyasztásig hűtőben hűlt, hiszen a madártej jó hidegen az igazi.
Aki esetleg idegenkedik a mikrohullámú sütő használatától, annak ajánlom a hagyományos módszert:
A forró, de nem forrásban lévő tejbe elkezdem belekanalazni a habot és mindkét oldalát megfőzöm. Én kb 30-40 másodpercig szoktam 1-1 oldalát főzni, de persze közben néha forgatom őket, hogy egyenletesen főjenek, ne essen össze az egyik oldaluk. Hogy elbírjak a habokkal, én egyszerre 3 habgombóccal szoktam foglalkozni, forgatni, főzni. Aztán, ha megfőtt mindkét oldala, akkor szűrőkanállal kiveszem és egy tálon lehűtöm.
Tény, hogy a hagyományos módszerrel gyakran kaptam összeesett, vékonyka habot, és sokáig kell vele bajlódni. A mikrós megoldás nagy és masszív habot biztosít 2 perc alatt.
TIPP:
Nyáron lehet trükközni és a madártejbe robotgéppel pürésített idénygyümölcsöt keverni (eper, őszibarack, málna - érdemes szűrőn átpasszírozni, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe), a habot pedig ízlés szerint mandulaszeletekbe, kókuszreszelékbe forgatni.
Barsiné Gál Erika ajánlása alapján jutottam el ehhez a bloghoz és először is szeretnék gratulálni hozzá!:)
VálaszTörlésMásodszor: Gyerekkroom óta a madártej az egyik legnagyobb kedvencem a házi édességek közül!^^
Nagy Kinga
Kedves Kinga!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a blog, nagyon szépen köszönöm dicsérő szavaidat!
Remélem jó sok kedvedre való receptet találsz!:-)
Marka
Ma csinálok. :)
VálaszTörlés