Nagyon kedves barátok jöttek hozzánk a hétvégén vendégségbe és az volt a kérésük, hogy készítsek igazi házi tésztát.
Örültem neki, mert én is jobban kedvelem a házi frisset, mint a bolt szárazat, de valahogy ritkán esek neki a tésztagyúrásnak, pedig nagyon hamar kész van és az íze egészen más, mint csomagolt társáé.
A tészta elkészítése igen egyszerű: 100 gramm liszthez 1 tojást teszek, kevés sót szórok hozzá és alaposan összegyúrom. 4 embernek való adagot 300 gramm lisztből, 3 tojásból és sóból gyúrtam. Lisztnek jó a finomliszt is, de ha lehetőségetek van "00"-ás liszthez hozzájutni, inkább abból érdemes gyúrni, mert egy igen rugalmas, könnyen gyúrható és nyújtható tésztát kapunk belőle.
Miután összegyúrtam puha és rugalmas kis gombóccá, fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe 1 órát pihenni.
1 óra múlva elővettem a tésztagépemet és fokozatosan a legvékonyabbra nyújtottam a tésztámat. Akinek nincs tésztagépe, a sodrófa ugyanúgy megteszi. Miután a tésztát kinyújtottam, egy igen ügyes kis szerkentyűt vettem igénybe a ravioli elkészítéséhez. Ez a szerkentyű Ukrajnából származik, és egy kedves barátnőm szokta igen gyakran használni, de most kölcsönadta, hogy minél kevesebbet kelljen kínlódnom a töltött finomság elkészítésével.
A használata igen egyszerű, rá kell teríteni a tésztát, majd a lukakba a tésztára tenni a tölteléket, aztán újra leborítani egy réteg tésztával és sodrófával jó alaposan átmenni rajta, hogy a kis raviolik szétváljanak egymástól és könnyen ki lehessen venni a formából.
És a töltelék, amit a tésztapárnácskákba tettem:
30 dkg darált pulykahúst 1 fej apróra vágott vöröshagymával összepároltam, oreganoval és bazsalikommal fűszereztem, sóztam, borsoztam, majd, amikor kész lett és kihűlt, hozzáreszeltem kb 10 deka mozzarellasajtot és alaposan összekevertem.
Ezt a finom tölteléket tettem a tésztalapok közé, majd lobogó sós vízben kb 5 perc alatt készre főztem.
TIPP: ha csak másnap szeretnénk elfogyasztani a tésztát, érdemes 1 percig forró vízben előfőzni, olívaolajjal meglocsolni és max 24órát hűtőben tárolni. Közvetlen fogyasztás előtt kell kifőzni teljesen!
Az elkészült tésztához carbonara szószt csináltam, azaz, amíg a tészta főtt, én apróra vágott baconszalonnát megpirítottam egy serpenyőben, majd a kifőtt tésztát beleforgattam, kicsit még átforrósítottam. Aztán lezártam alatta a gázt és hozzáöntöttem 3 tojássárgája és 2 dl tejszín keverékét és jól összekevertem a tésztával.(ha nem zárom le, akkor a tojássárgás tejszín rántotta lesz és nem szósz!) Így a mártás egy selymes, lágy szószként vonta be a tésztát. Isteni élmény, érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése