2014. január 31.

Szalonnával tűzdelt fokhagymás nyúlsült

A történet ott kezdődik, hogy párom szülei 20 évvel ezelőtt éveken át tartottak nyulat és párszor került a tányérjukra is. És ismerve anyósom főztjét - ami nagyon finom - mindig félve főztem páromnak nyuszikát. Szerencsére a raguimmal sosem fogtam mellé, de nem is az volt az én mumusom. Hanem a nyúlsült. És el is érkezett a nap, amikor rászántam magam sült készítésére, persze nagy recegések közepette.
Szerencsémre drága blogger barátnőm, Era pont akkor telefonált rá, én meg nagy lelkesen mondtam neki, hogy éppen most csúsztatom be a nyulat a sütőbe. 
Úgy terveztem, hogy kb 1 órát párolom alufólia alatt, majd az uccsó fél órára leveszem a fóliát és jól megpirítom. Era csak ennyit mondott: "Le ne vedd róla a fedőt!" Parancs értve! Ééééés: elkészítettem életem legfinomabb sült ételét! Túltesz a csirkén, a marhán, a sertésen, mindenen! Szaftos, omlós, ízes, és a férjem csak ennyit mondott: "Én még ennél finomabban elkészített nyulat életemben nem ettem!" Kellő pirulgatás és boldog vigyorgás után most megosztom veletek a titkot :-)

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg nyúl eleje és lapocka vegyesen
6 gerezd fokhagyma

bors
rozmaring
2 fej vöröshagyma félkarikára vágva
zsírszalonna
baconszalonna
2 dl félédes fehérbor (bizony, félédes, amitől nagyon finom, pikáns lesz az íze)

A nyulat előző este bepácoltam, azaz először alaposan áttisztogattam, megmostam, majd félretettem. A fokhagymákat megpucoltam, áttörtem egy fokhagymanyomón és egy kis tálkába tettem. 3 nagy csipet sót és ízlés szerint borsot tettem hozzá, majd felöntöttem annyi olajjal, amitől kicsit hígabb lett. Majd ezt a kencét kenegettem rá minden egyes nyúldarabra, jó alaposan beledörzsölve a kezemmel. Végül a nyuszikat egy sütőtepsibe raktam, szépen egymás mellé, megszórtam rozmaringgal és a félkarikára vágott vöröshagymával. Letakartam alufóliával és ment is a hűtőbe.
Másnap délután kivettem a hűtőből, levettem az alufóliát és a kis csíkokra vágott zsírszalonnával és baconnal alaposan megszórtam (így biztosan nem tud kiszáradni a hús).
Végül aláöntöttem a 2 dl bort és az alufóliával nagyon alaposan, szinte légmentesen lezártam.
200 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt készre sütöttem. 1 óra elteltével persze belesegettem, mert nem akartam, hogy nagyon megpiruljon, megkeményedjen. Amikor már a bacon is szépen pirult a tetején, lezártam a sütőt és hagytam még kb negyed órát a sütőben, alufólia alatt párolódni.
Én avokádósalátával tálaltam, de nagyon finom lehet mellé a velesült burgonya, krumplipüré vagy a bulgur is.

3 megjegyzés:

  1. Szuper lett! legközelebb megyek és magam ellenőrzöm, hogy a fólia a helyén maradjon és mintegy véletlen ott felejtkezem vacsorára :)

    VálaszTörlés
  2. Kipróbáltam és Isteni lett. Apósom Szenteste púposra szedte a tányérját. Mindenkinek ajánlom! Köszi a receptet! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...