2013. november 20.

Borkorcsolyák

Főiskolás koromban - és főleg télen - gyakran jártunk össze a barátokkal borozni és megváltani a világot az egyikünk 25 négyzetméteres galériás lakására. Őrületes volt! Akkoriban úgy képzeltük, hogy mi majd elérjük, hogy senki ne éhezzen, legyen világbéke és 10 év múlva persze már kőgazdagon fogunk nevetni az akkori nyomorunkon:-) De ezekhez a világmegváltó beszélgetésekhez és jó borokhoz (főleg kannás és bolti 100 forintos fajták voltak) kellett egy kis harapnivaló is.
És minden alkalommal ugyanazt a menüt csináltuk közösen, összetömörülve a kis konyhában:-) Eszméletlen hangulata volt, talán ezért is lett olyan észvesztően finom! Mert a kaja tényleg minőségi volt!

És a falatkák:

Juhtúróval töltött gomba 4 személyre:
12 szép nagy gombafej
200 gramm juhtúró
1 evőkanál tejföl
bors
kakukkfű
10 szem olivabogyó
1 póréhagyma

A gombafejeket megmosom, papíron megszárítom.
A juhtúrót a tejföllel összekeverem, sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezem. Az apróra vágott olivabogyót és póréhagymát hozzákeverem, majd ezzel a krémmel megtöltöm a gombafejeket. Sütőben pirulásig sütöm.

Baconbe tekert csirkemáj:
500 gramm csirkemáj
csíkozott bacon szalonna

A csirkemájakat baconszalonna-csíkokba tekerem, fogpiszkálóval átszúrom, hogy rögzítsem a bacont és sütőben addig sütöm, amíg a bacon meg nem pirul rajta.

Baconos sült aszalt szilva:
tokaji édes bor
1 csomag aszalt szilva
csíkozott bacon szalonna

Az aszalt szilvát 1 éjszakára tokaji borba áztatom, majd másnap bacon szalonnába tekerem és sütőben kb 10-12 percet sütöm. Vigyázni kell, hogy a szilva ne égjen és ne keményedjen meg, ezért folyamatosan nézegetni kell a sütőben.

Remélem hasonló kulináris élvezetben lesz részetek, mint nekünk akkoriban:-)))

8 megjegyzés:

  1. De összeülnék Veled egy ilyen borozgatásra...na és közben tényleg megválthatnánk a világot! ;-DDD

    VálaszTörlés
  2. Marka, ezek egytől egyig mind guszták :) Mi az urammal anno fiatalkorunkban a borosüvegeket hordtuk visszaváltani, kb. 10 üvegért kapott kuponból már egy pizzás melegszendvicset összedobtunk, átlátszó sajtszeletekkel :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm, nekem erről a gombás melegszendvics jut eszembe, ami huszonévesen nagy kedvenc volt. Akkor még nem lestük árgus szemekkel az "E"-ket :-D

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Nagyjából semmi :-) De így is boldogok vagyunk, legalábbis remélem a többiek is :-)

      Törlés
    2. Akkor megnyugodtam, hogy máshol sem váltódik meg a világ a korai elképzelések szerint :)

      Törlés
    3. Azért a gazdagság ellen nem kapálóztam volna :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...