2014. február 5.

Fokhagymás mustáros csuka

Párom ajándékozott meg ezzel a csodás, 2 kilós csukával és egy darabig elpihengetett a mélyhűtőben, mire kitaláltam, mi is legyen belőle. Ezelőtt már kétszer készítettem csukát, mindig alaposan megtűzdeltem szalonnával és fokhagymával, hogy ne legyen olyan száraz a húsa és a jellegzetes ízen is finomítson a fokhagyma.
De most rátaláltam  HelloHal oldalán egy mustáros receptre, ami tulajdonképpen nagyon hasonló az általam készített csukához, de Szabolcs előtte jól bepácolta mustáros-borsos páccal.
Gondoltam, ezt nekem is ki kell próbálni és nagyon jól döntöttem, mert a csuka mennyei lett.
Ha lesz olyan szerencsétek, hogy csukához juttok, ezt a receptet mindenképpen készítsétek el.

Hozzávalók:
1 db egész csuka (1-2 kilós az ideális)
2 evőkanál olaj
2 evőkanál mustár
kávéskanál bors
6 gerezd zúzott fokhagyma
zsírszalonna, milliméteres kis szeletkékre vágva
1 nagy pohár tejföl

A csukám már megtisztított állapotban volt, így kezdődhetett az irdalás. Mivel szálkás hal, így 2 milliméterenként irdaltam be, majd  alaposan besóztam és jól beledörzsöltem a beirdalt halhúsba.
Aztán egy kis tálkában összekevertem az olajat, a mustárt, a borsot és a zúzott fokhagymát és ezzel is jól bekenegettem a csukát.
Végül mindegyik irdalásba becsúsztattam egy vékonyka szelet szalonnát és pár órára a hűtőbe csúsztattam. Majd délután, a tálalás előtt kb 70-80 perccel a tepsi aljába krumplit, sárgarépát, cukkinit és vöröshagymát vágtam, kicsit sóztam, alaposan összekevertem, a tetejére apróra vágott zsírszalonna került. Erre fektettem a bepácolt csukát, az egészet letakartam alufóliával és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam 40 percre.
A 40 perc leteltével levettem róla az alufóliát, az egészet alaposan lekentem tejföllel és ment vissza a sütőbe még kb 30 percre. (amíg a tejföl szépen rá nem pirult)
Az alatta sült zöldségekkel tálaltam, igazán ünnepi lakoma volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...