Marka és a bosziüst :-) |
A saját benyomásaimat szeretném megosztani veletek, fogadjátok szeretettel, hátha kedvet kaptok a hétvégén egy kis halaskodáshoz :-)
Elöljáróban
Ami van: tömeg
Ami nincs: belépődíj
Ami kell: vastag pénztárca
Ami nem kell: a kocsiba mélyhűtőtáskát pakolni az állítólag frissen kapható - a kereskedők áránál olcsóbban megvehető - halaknak, amiket sehol sem találtunk. (persze az is lehet, hogy mi bénáztunk)
A legnagyobb öröm: találkozni (ismét) a Pisztrángos fiúkkal
Második legnagyobb öröm: friss osztrigát hörpinteni (800 Ft/osztriga)
Harmadik legnagyobb öröm: melegen füstölt tokhalat kóstolni (100 Ft/ kóstolófalat)
Legnagyobb csalódás: a lazacsteak 2 ujjnyi vastag, égett olajban sült, két paprikáslisztes hekk kíséretében...
Második legnagyobb csalódás: déli nyitás után délután 2-kor elfogyott az összes haltepertő és állítólag már csak holnap lesz...
Harmadik legnagyobb csalódás: egy egyszerű halászlé is 1500 Ft ...
Megérkeztünk a Nemzeti Múzeumhoz, és máris a vásári forgatag közepén találtuk magunkat. Volt itt rengeteg kézműves sajt , csokoládé, sütemények, parajdi só, méz, lekvár, bor (az Epermester eperborát kötelező megkóstolni!), pálinka, kézzel készült szappanok és persze egyedi ékszerek.
Sajtválogatás: parenyica, szarvasgombás krémsajt, vörösboros-fahéjas gomolya és fokhagymás-csalános sajt |
Meg persze a kárász. Az mindenhol volt. Szépen beirdalva, olajban kisütve minden étterem és sütöde készült vele. Kicsit talán változatosabban is megmutathatták volna a kárász elkészítési módját (persze azért volt 1-2 hely , ahol próbálkoztak töltött kárásszal és más kárászos étellel). De összességében a legnagyobb kihívást minden sütödében a beirdalt halak olajban való kisütése jelentette.
Halászlé is volt mindenhol, bográcsokban rotyogtak a finom levek, 1500 forintért meg is kóstolhattuk...volna.
10 deka sült halat (ponty, kárász, keszeg, törpeharcsa) átlagban 800 forintért vesztegettek.
Persze voltak üde színfoltok is a magyar halak "tengerében": halas tészta, halkolbászos "hot dog", halburger, hogy csak párat soroljak a kreativitás lenyomataiból
A halas tészta igazi különlegességnek számított |
Aztán jött a különleges szekció: pisztráng, lazac, tokhal, osztriga, kaviár.
A Pisztrángos fiúk is feljöttek dunabogdányi éttermükből és hoztak magukkal helyben, frissen sütött pisztrángot, valamint egy mennyei pisztrángkrémet.
Mennyei pisztrángkrém |
Osztriga a Vörös Homárnál |
Marka nemcsak boszi, hanem bátor is :-) |
Lazac és hekk - két jóbarát, együtt sülnek olajban át. |
Melegen füstölt tokhal filé |
Halkolbász tokhalból és harcsából |
Továbbsétálva találtunk orosz haléttermet is, a pulton a rengeteg vodkás üveg mellett azért helyet kapott a friss makréla, a friss nyelvhal-filé is. :-)
Természetesen nem csak halételeket lehetett kóstolni, volt ott langalló, lepény, hot-dog - de a lényeg, hogy mindenből készült halas változat is.
A legjobban egy hatalmas edényben fődögélő rácponty ragadta meg a figyelmemet, igen gusztusosan tették ki az éhes halfesztiválozók orra elé, akik persze szorgalmasan vásárolgatták a 10 dekás adagokat - minő meglepő, hogy - 800 forintos áron.
Óriási adag rácponty |
(A képekért köszönet Sass Erikának, az Életinfo blog lelkes írójának)
Köszönöm Nektek, így már felkészülve mentünk ki szombaton :) Az embertelennél is nagyobb tömegre és a szűk helyre, kevés és távoli asztalra azonban így sem sikerült ráhangolódni. Minden úszott az olajban, azt látta, végül az orosz sátornál ettünk szoljankát, az jó volt.
VálaszTörlésKöszönöm a beszámolót - én jól laktam :)
VálaszTörlésMi is ettünk halászlét 1500 Ft/adag áron , de azt nem nevezném kóstolónak, minimum 5 dl hallé + szálka nélküli harcsával és ponttyal kaptuk.
VálaszTörlésAzt gondolom jó választás volt a keceli halászlé sátor.