Barátnőm a napokban a kezembe nyomott egy 1999-es Magyar Konyhát. Lapozgattam, lapozgattam, és egyszer csak rábukkantam erre a különleges receptre. Gyorsan megpróbáltam megjegyezni, hiszen imádjuk a padlizsánt, ráadásul férjuram kedvence a csirkemáj.
Aztán teltek-múltak a napok és tegnap eszembe jutott, hogy el kéne készíteni. Nem pont úgy csináltam, ahogyan az le volt írva, sajnos már nem emlékeztem minden részletre, de a lényeg megmaradt.
És annyira finom lett, hogy férjúr szerint ezt is fel kell venni a bármikor elkészíthető ételek listájára :-)
Hozzávalók 4 személyre:
3 szép nagy padlizsán
40 dkg csirkemáj
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál konyak (elhagyható, de ettől lesz különleges íze)
só
bors
majoranna
kakukkfű
150 ml (!!!) bulgur (lehet helyettesíteni kölessel vagy barna rizzsel is)
300 ml víz
15 dkg trappista sajt
baconszalonna
A padlizsánokat megmostam, letörölgettem, a végeit levágtam, majd mindegyiket hosszában félbevágtam. Ezután egy evőkanál segítségével óvatosan kikanyarítottam a belsejét, majd a kanál segítségével a benne ragadt maradék padlizsánbelsőt kikapargattam és az összes kiszedett padlizsánhúst felszeleteltem kb 1*1 centis kis kockákra.
A kikapart padlizsánhajókat óvatosan megsóztam, majd egy tepsibe egymás mellé helyezve, 160 fokos sütőbe toltam, kb 20 percre, hogy kicsit megpuhuljanak, mire megtöltöm őket.
Aztán elkészítettem a tölteléket. Elsőként egy mélyebb serpenyőbe tettem az apróra vágott padlizsánhúst és addig pirítottam, amíg meg nem puhult teljesen. Ekkor az egészet egy tálba kotortam és ugyanebben a serpenyőben megpuhítottam kevés olajon a kockára vágott vöröshagymát, amire rádobtam a kockára vágott májat és pár percig együtt pirítottam. Majd megszórtam kevés majorannával és kakukkfűvel és még pár percig hagytam együtt pirulni. Végül hozzáöntöttem kb 2 evőkanálnyit konyakot és még 1 percig hagytam párolódni. (ezalatt az alkohol el is fő az ételből)
Közben, egy külön edényben a 150 ml bulgurt odatettem a 300 ml vízzel és egy nagy csipet sóval főni, kb 10 perc alatt be is szívta a folyadékot és meg is puhult.
Amikor a máj készen lett, hozzáadtam a már puha padlizsánbelsőt, a bulgurt, sóztam és borsoztam, majd alaposan összekevertem! A sütőből kivettem a padlizsánhajókat, beletöltöttem a májas tölteléket, majd mindegyik töltött padlizsánt megszórtam reszelt sajttal és apróra vágott baconszalonnával.
200 fokos sütőben kb 20 perc alatt készre - azaz a tetején lévő sajtot aranybarnára - sütöttem.
Jó kombó, szeretem... szeretném :)
VálaszTörlésKonyak és máj nagy barátok - én pedig a padlizsán barátja vagyok, töltve, sütve, rántva :)
VálaszTörlésHű, hogy ez milyen jól hangzik... :)
VálaszTörlés