Atyavilág, egy olyan finomság képét találtam meg a gépemen, amiről teljesen elfelejtkeztem. Pedig nagyon durván finom, tökéletes reggeli. Bár aláírom, az elkészítése nem az 5 perces kategória, de egy esős/havas, ráérős szombat reggelen el lehet vele bíbelődni, a család pedig biztosan értékelni fogja a sok munkát.
És nem mellékesen lehet csalni is akár három hozzávalóval is, mivel az alapjául szolgáló angol muffint a helyiek állítólag édes kaláccsal is szokták helyettesíteni, így egy hosszabb munkafolyamat máris kimaradhat. Aztán a buggyantott tojás helyett készíthet a sietős háziasszony tükörtojást is. Végül a legtöbb hibát rejtegető hollandi mártást egy egyszerű lapkasajttal és kevés majonézzel is ki lehet váltani (bár az ízét semmi nem helyettesíti).
Nos, én éppen ráértem, ezért belevágtam az angol muffin készítésébe, köszönet érte Illéskrisz konyhájának, szuper a receptje!
Hozzávalók:
az angol muffinhoz (kb 8 db):
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor
40 gramm vaj
1 teáskanál szárított élesztő
300 gramm liszt
1 teáskanál só
a hollandi mártáshoz:
200 gramm vaj
3 tojássárgája
3 evőkanál víz
fél citrom leve
csipet só
ELőször az angol muffinokat készítettem el. A vajat a tejjel és a cukorral felmelegítettem, majd hozzáadtam a szárított élesztőt és hagytam 10 percet pihenni. Majd egy keverőtálba tettem a lisztet és a sót és hozzáadtam az élesztős keveréket. Addig gyúrtam, amíg egy rugalmas, sima tésztát nem kaptam, majd jó fél órán át kelesztettem. Miután megkelt, kb 2 ujjnyira nyújtottam és 9 centis fánkszaggatóval kiszaggattam (nekem ebből 8 muffinka lett). Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam, majd meleg helyen 1 órán át kelesztettem. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt szép aranybarnára sütöttem.
Amíg a muffinok sültek, kisütöttem 8 szelet baconszalonnát és elkészítettem a buggyantott tojást.
És hogy mi is az a buggyantott tojás és hogyan kell csinálni?
Rendkívül egészséges, ugyanolyan, mint a lágy tojás, de mégis
különlegesebb formában. Nem kell zsiradék hozzá, így nagyon jó kis
fogyókúrás étel. (posírozott tojásként és bevert tojásként is ismert)
Vettem egy lábost, amit háromnegyedig engedtem vízzel (kb 2 liter). Ehhez
adtam 2 evőkanál ecetet és 1 nagy csipet sót. Amikor a víz forrt, a
tojásokat egyenként feltörtem és külön-külön kis poharakba tettem. És
most jön a trükk: egy evőkanállal a bal kezemben elkezdtem keverni a
vizet körbe-körbe, közben a jobb kezemmel beleöntöttem a tojást a kis pohárkából a vízbe.
Nagyon közelről kell beleengedni, szinte érjen a pohár a vízhez, de csak
szinte:-). A víz kavargása azért kell, hogy a tojás fehérje ne kezdjen
el "szálasodni", lebegni a tojásgombóc után, hanem egy nagy gombóccá
álljon össze az egész. Kb 3 és fél - 4 percig főztem, ezalatt a
fehérje megkeményedett, de a sárgája folyós maradt. Egyszerre 2 tojásnál többet ne tegyünk a lábasba, mert csúnyán összefolynak!
Végül következett a hollandi mártás.Senki ne idegenkedjen tőle, nem olyan bonyolult, mint ahogyan az elsőre hangzik!
Először is 200 gramm vajat felmelegítettem, de vigyáztam, nehogy
felforrjon, éppen csak legyen jó forró és váljon szét a tisztított vaj
(ami átlátszó) az írótól (ami az aljára fog leülni és fehér színű).
Aztán leszedtem egy kiskanállal a tetejéről a keletkezett habot, majd
leöntöttem a tisztított vajat egy külön kis tálba.
Aztán vettem egy kis lábast, az aljába öntöttem kb 2 deci vizet és
feltettem alacsony lángra, hogy éppen csak gyöngyözzön. Aztán vettem egy
akkora tálkát, ami kényelmesen ráfér a lábasra (azaz tökéletes a vízgőz
feletti főzéshez) és beleütöttem 3 tojás sárgáját. A fehérjét
lefagyasztottam, jövő héten jó lesz pl egy epres madártejhez! A
tojássárgákhoz hozzáöntöttem 3 evőkanál vizet (minden sárgájára jut 1
evőkanállal) és habverővel (a kézi fajtával:-)) elkezdtem a vízgőz
felett habosra verni. Közben elkezdett szépen besűrűsödni, úgyhogy a
végén egy szép sima és sűrű tojáshab-krémet kaptam. Ehhez kezdtem el
hozzácsorgatni a tisztított vajat és mintha majonézt készítenék (csak
azt éppen olajjal kell csinálni), elkezdtem alaposan összekeverni a
tojásos krémmel. A tisztított vaj jó felét hozzáöntöttem (természetesen
apránként és kis sugárban csorgatva), a végeredmény egy szép fényes
mártás lett, amihez hozzákevertem egy fél citrom levét és egy csipet sót is, így lett
tökéletes a végeredmény.
(a hollandi mártást a tálalásig érdemes vízgőz felett melegen tartani és időnként átkeverni, hogy megőrizze selymes állagát.)
És végre, valahára elérkezett az összeállítás. A félbevágott muffinok alsó részére tettem a kisütött bacon szalonnát, majd erre jött a buggyantott tojás, végül a hollandi mártás zárta a sort. A pontot az "i"-re a muffin kalapja tette.
Tudom, nem ez a legegyszerűbb étel a világon, de ha egyszer elkészítitek, akkor minden különleges alkalomra ezt fogjátok kívánni.
Jó buli...., ezt a posírozott tojást még 1x elkészítem...:)
VálaszTörlésÉrdemes, mert nagyon finom :-)
TörlésEgyszer már én is .... azóta sem :) pedig szívesen megenném, ha valaki ... valakiiiiiiiiiii
VálaszTörlésIgen, én is így vagyok vele, isteni, de nagyon macerás!
Törlés