Készítettem én már pavlovát, nem is egyszer és mindig hatalmas sikert aratott. Most azonban belecsöppentem Nigella Lawson egyik főzős műsorába, ahol éppen nagy lelkesedéssel magyarázott a CSOKIS pavlováról. Hohóóó, hiszen ez eddig nálam még kimaradt, hogy lehet ez? Hiszen imádom a csokit. És már el is képzeltem a kívül ropogós, belül lágy habcsóktortát, ahogyan omlik szét a számban.
Már csak málna kéne hozzá, mert Nigella szerint így az igazi, na, de honnan szerezzen az ember lánya télen málnát? Így a gránátalma mellett döntöttem és csöppet sem bántam meg: az étcsokoládé kesernyés édessége, a tejszínhab selymessége és a savanykás gránátalma tökéletes triót alkottak.
És hogy mikor lesz igazán telitalálat? Ha karácsonykor tálaljuk. A család olvadozni fog és biztos vagyok benne, hogy ezt fogják emlegetni még hetekkel később is!
Hozzávalók (nekem egy kb 18 centi átmérőjű tortácskám lett, ami kb 2 ujjnyi magas volt)
3 tojásfehérje
1/2 evőkanál almaecet
1 teáskanál vaníliakivonat
210 gramm porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő
3 púpos evőkanál holland kakaópor
50 gramm étcsokoládé apróra vágva
2 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
1 gránátalma magjai
A tojásfehérjéket 1 csipet sóval robotgépben felvertem félkeményre, majd hozzáöntöttem a
vaníliakivonatot és az ecetet és tovább vertem, amíg kemény nem lett. Nagyon fontos, hogy a hab tényleg kemény legyen, különben később nem fog összeállni és a sütőben szétfolyik.
Majd a porcukor és keményítő keverékét evőkanalanként hozzáadtam, minden
hozzáadott kanál után várva kb 20 másodpercet, hogy a habverő
egyenletesen elkeverje a porcukrot. Amikor az utolsó kanál cukrot is
hozzáadtam a kemény habhoz, következett a 3 kanál kakaópor, végül még hagytam fél percig pörögni a habverőt,
majd leállítottam. Fakanállal óvatosan a csokidarabkákat is belekevertem.
A habnak ekkorra így kell kinéznie (fényes és kemény, és persze a kakaótól barna, de itt még nem tettem bele a kakaóport)
Majd elővettem egy nagy tepsit, arra sütőpapírt tettem és egy képzeletbeli, kb 18 centis kör alakra ráhalmoztam a csokis habot, majd szépen egyenletesre simítgattam.
A tortát 140 fokos sütőbe toltam és kb 45 percen át szárítottam. Majd a
sütőt kikapcsolva még kb negyed órán át hagytam kihűlni, majd porcukorral felvert
tejszínhabbal és gránátalmával
díszítettem.
m.
Jujj! Ez a Pavlova kísért engem!:) Képzeld el, még sosem "mertem" megcsinálni.... Ez így nem mehet tovább!:)
VálaszTörlésPedig annyira egyszerű! Remélem nemsokára megcsinálod és beszámolsz róla :-)
TörlésGyönyörűséges!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
Törlés