2012. március 8.

Radicchios rizottó

Talán páran már unjátok a rizottóimat, de sajnos muszáj elfogadnotok, mert imádom ezt a sokféleképpen variálható ételt!
Mindig a saját ízlésem szerint készíthetem, ráadásul a rizs egészséges és maga az egytálétel kb 30 perc alatt elkészíthető.
A hétvégi csajos kiránduláson szert tettem 3 gyönyörű szép trevisoi radicchiora, amit itthon kb aranyáron lehet megszerezni (darabja 4-500 Ft), én most a 3 darabot 1,50 euroért vettem.
Csak úgy harsognak a csodás fehér és lila színek, legszívesebben már nyersen elrágcsálnám, de ennél sokkal nemesebb végzetet szántam neki!
Ráadásként igazi olasz Arborio rizst és Parmigiano-Reggiano parmezánt is hoztam, remélve, hogy így lesz tökéletes a rizottóm. Minden fontos hozzávaló olasz!

Érdekesség: pár napja láttam egy műsort, amely az olasz parmezánokról szólt és kitért a Parmigiano-Reggiano sajtra, melynek neve eredet-védett és kizárólag azon parmezánsajt viselheti, amit az olaszországi Emilia-Romagna tartományban készítenek már hosszú évszázadok óta ugyanolyan technikával! Az érlelése minimum 12 hónapig tart, de akár 3 évet is eltölthet a sajtérlelő pincében. Aztán egy kifejezetten erre a célra létrehozott bizottság megvizsgálja, ellenőrzi a sajtot és ők engedélyezik, hogy megfelelő minőség esetén megkaphatja a Parmigiano-Reggiano nevet. Mondanom sem kell, nem túl alacsony ára ellenére muszáj volt beszereznem egy darabkát és mit is mondhatnék: az íze feledhetetlen és (sajnos) meg sem közelíti az itthon kapható parmezánokét. Na, de az élet nem csak Parmigiano-Reggianoból áll:-)))


A radicchios rizottó rendkívül egyszerű, és megkockáztatom, külsőre nem is túl szép étel, mivel a radicchio lila színe szürkére színezi a krémes rizsszemeket.
De ha egyszer megkóstolod, úgy érzed, ez a rizottók egyik hercegnője!

Először is megcsinálom a jó öreg risotto bianco-t, azaz az alaprizottót, de zellergumó helyett a radicchiot teszem bele:




Íme a recept (melynek atyja Jamie Oliver) 6 személyre:
400 gramm Arborio (vagy bármilyen más rizotto) rizs
1,5 liter húsleves alaplé (kockából is lehet csinálni, ha sietünk)
2 evőkanál olívaolaj
30 gramm vaj
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 trevisoi radicchio
3 dl száraz fehérbor
70 gramm vaj a pihentetéshez
12 dkg reszelt parmezán sajt a pihentetéshez.


A vöröshagymát, fokhagymát és radicchio leveleket apróra vágom és 30 gramm vajon, valamint 2 evőkanál olivaolajon, lassú tűzön kb negyed óra alatt puhára párolom (de semmiképpen nem pirítom).
Ehhez az úgynevezett "sofritto"-hoz adom rizst,  amit nagy lángon szépen megkapatok, amíg a rizsszemek elkezdenek átlátszóak lenni. (ez kb 2 perc)
Majd közepesre veszem a lángot, hozzáöntöm a fehérbort és hagyom, hogy a rizs magába szívja.
Ezután az előre elkészített, de a rizottókészítés alatt folyamatosan forrón tartott alaplevet merőkanalanként adagolom a rizshez, mindig megvárva, hogy magába szívja az értékes levet. Közben finoman, lágyan kevergetem, masszírozom a rizsszemeket, hogy minél krémesebbé váljon a rizottó.
Kb 20 perc alatt "al dente" lesz, ekkor elzárom alatta a gázt és hozzáadom a hideg 70 gramm vajat és a parmezánt. Fedővel lefedve 3-4 percig hagyom olvadni, majd alaposan összekeverem.

Buon appetito!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...