2014. február 11.

Csokoládés-marcipános torta

Nagyon régóta szerettem volna ezt a tortát elkészíteni, mivel már évek óta a kedvenceim közt szerepel. De valahogy mindig elmaradt. Egészen múlt hétvégéig. Akkor barátnőm születésnapjára kellett készítenem egy párizsi krémes tortát, így mindenből kicsit többet csináltam, így maradt tészta a piskótának is és maradt bőven csokikrém is. Marcipán alapból volt otthon (a marcipánimádatom határtalan), úgyhogy szépen neki is láttam.
A család pedig egy pillanat alatt meg is ette. No, nem a 4 tagú, hanem a 9 tagú nagycsalád. Osztatlan sikert aratott a selymes párizsi kréme és a marcipán.

Hozzávalók 16 centis tortához:
a piskótához:
7 tojás
7 evőkanál cukor
7 evőkanál liszt

párizsi krémhez:
2 dl tejszín
200 gramm cukor
100 gramm holland kakaópor
280 gramm vaj

30 dkg marcipán

A piskótát ugyanúgy készítettem, mint minden tortámnál, azaz a 7 tojás fehérjét habbá vertem, de nem túl keményre, különben a sütőben megemelkedik, aztán, amikor kiveszem, össze is fog esni. Szóval olyan közepesen keményre vertem, raktam bele egy csipet sót is. A 7 db sárgáját pedig 7 evőkanál cukorral fehéredésig kevertem, majd hozzákevertem 7 evőkanál lisztet és az egészet összeforgattam a fehérjével. Aki szeretné, tehet bele teáskanálnyi sütőport is, én nem szoktam. Az egészet sütőpapírral bélelt sütőlemezre öntöttem, majd 180 fokos sütőben kb 40 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, azaz egy hústűt a piskóta közepébe szúrtam és ha nem ragad rá semmi, a piskóta kész van, ki lehet venni a sütőből.

A párizsi krémhez a tejszínt a cukorral felforraltam és forrás után még 5 percen át hagytam bugyogni (azaz, amíg kb 110-120 fokos nem lett.) Ezután lezártam alatta a gázt és kézi habverő segítségével a hozzáadott kakaóport simára kevertem. Majd a vaj egyharmadát is a még meleg krémhez adtam, elkevertem és hagytam a krémet teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, a maradék kétharmad vajat betettem a robotgépbe és habosra kevertem, majd hozzáadtam a kakaós krémet és a robotgép legmagasabb fokozatán teljesen összedolgoztam, amíg sima és habos krémet nem kaptam.(ez kb 4-5 percig tart).

A  marcipánt először vékonyra (kb 1-2 mm-nyire) nyújtottam porcukrozott asztalon, majd a kapcsos tortaforma alját segítségül véve rátettem a tortaforma alját, és késsel körbevágtam. 3 darab 16 centi átmérőjű marcipánkört kaptam, amit a torta összerakásáig félretettem.

A már kihűlt piskótát 4 részre vágtam, majd elkezdtem összeállítani. Elsőként a párizsi krémet képzeletben elosztottam 4 részre. (akinek könnyebb, szedje külön 4 tálkába) Az első piskótalapot megkentem az első adagnyi krém felével, majd ráfektettem az egyik marcipánlapot és a marcipán tetejére rákentem a krém másik felét. Majd következett megint egy piskótalap. Ezt a második adagnyi krém felével kentem meg, majd megint marcipánréteg következett és a krém másik felével borítottam. Ezután ismét piskóta, majd krém, marcipán krém és a tetejét piskóta zárta. Végül már csak be kellett vonnom kívülről is a tortát a párizsi krémmel.
Nekem 1 éjszakát hűtőben pihent, de 1-2 óra pihentetés után is már igazán finom lehet!

(a szeletfotó sajnos nem sikerült, mivel mobillal készült és nagy sietve lett lefényképezve, mielőtt a gyerekek kivetették rá a villájukat. De azért megmutatom, hogy láthatóak legyenek a rétegek)

5 megjegyzés:

  1. Szépséges lett. Nekem is van itthon egy csomag marcipán ....

    VálaszTörlés
  2. Jol hangzik, es szepseges is, ugyes!!!

    VálaszTörlés
  3. Marka, te "gaz csábító" az én fejemet teljesen elcsavartad, imádni fogjuk ezt (is)! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-D Remélem tetszeni fog, ha elkészíted, bár remélem tellerkékesítve viszont látom az oldaladon .-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...