2013. május 17.

Tőkehalas pite tejszínes zöldspárgával és baconnal

Annyira vágytam valami halasra, na meg valami spárgásra is. Aztán tegnap este megláttam Mohánál egy csodás spárgás pitét, amire annyira ráizgultam, hogy ma reggel az első utam (persze az ovi után) a boltba vezetett, ahol beszereztem előre kinyújtott leveles tésztát és camembert, majd irány a piac zöldspárgáért.
A mélyhűtőben lapult 1 kiló tőkehal, pont tökéletes lesz pitéhez.
A többi már csak ihlet kérdése volt, dobáltam össze mindent, amit gondoltam. A végeredmény egy isteni halas-spárgás pite lett, ami pillanatok alatt elfogyott.

Hozzávalók:
1 csomag előre kinyújtott leveles tészta
250 gramm zöldspárga (de fehérrel is működik)
5 vékony csík bacon apró kockákra vágva
3 gerezd fokhagyma
fél szár póréhagyma
1 dl tejszín
1 kg tőkehal filé
kevés liszt

bors
2 kerek camembert sajt
kevés reszelt parmezán (kb 5 dkg)

A halat kiengedtem, majd kevés lisztben megforgattam és egy serpenyőben 3 evőkanál olajon megpirítottam 2-2 perc alatt mindkét oldalát. Majd félretettem hűlni.
A zöldspárgákat megtisztítottam, azaz lepattintottam a végüket (kb 1-2 centit az aljából), majd alaposan megmostam és 2 centis darabokra vágtam.
Egy másik serpenyőben  a baconkockákat elkezdtem pirítani, majd, amikor már színt kapott, hozzáadtam a kockára vágott fokhagymát és a felkarikázott póréhagymát, és pár percig együtt sütöttem, de vigyáztam, hogy a fokhagyma nehogy megégjen (attól kesernyés lehet az étel íze).
Ezután jött a spárga, majd sóztam, borsoztam és 2 percig összepároltam a hagymákkal és a baconnal. Végül felöntöttem a tejszínnel és hagytam összesűrűsödni ezt a spárgás mártást.

A leveles tésztát csak a végén, az étel összeállításánál vettem ki a  hűtőből. A saját, betekeréshez használt sütőpapírján hagytam. A széleitől kb 1 centire amolyan "leválasztó" vonalat húztam, azaz keretet adtam a tésztának, de vigyáztam, hogy ne vágjam át a nyers tésztát teljesen. Ez a művelet azért fontos, mert a közepére halmozott étel alatt így nem fog megemelkedni a tészta, csak a keret fog szépen felemelkedni és megpirulni.

Szóval ezután a kereten belülre raktam egymás mellé a vékony szeletekre vágott camembert sajtot, majd erre jött a kisütött hal, végül a tejszínes-spárgás mártás. Mindent szépen elosztottam, hogy mindenhova jusson.
Végül az egészre parmezán sajtot reszeltem (de csak keveset, hogy ne domináljon) és 200 fokra előmelegített sütőbe toltam kb 15-20 percre (gyakran nézegettem, nehogy a széle megégjen)

A fiúk úgy kapkodták szét a szeleteket, mintha még sosem ettek volna. Próbáljátok, ki isteni finomság!

2 megjegyzés:

  1. Tökéletes pénteki vacsora, és egészséges, meg szép; Te pedig ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is nagyon szeretném, imádom a sós pitéket :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...