2013. január 23.

Zellersaláta

Tegnap szkájpoltam Kriszta barátnőmmel, aki Hollandiában él a szerelmével. Szeretek vele beszélni, mert sokszor terelődik a beszéd az ételekre és mindig van az én drága barátnőmnek pár jó ötlete. Amikor kint voltam náluk Venloban, egy tök egyszerű sült csirkeszárnyat bolondított meg mártogatós szárzellerrel. Most pedig éppen egy zellersalátáról regélt ódákat! Meg is hozta a kedvem hozzá, ráadásul tudtam, hogy anyósomtól kapott két hatalmas kacsamell várakozik a hűtőben, ehhez pedig tökéletes lesz a zeller.
És persze jött megint a sors: Mautner Zsófi pont tegnap osztotta meg a facebookon a joghurtos-citrusos zellersalátája receptjét, a TV Paprikán pedig a két falánk olasz csodás szardellás-fokhagymás salátaöntetet készítettek. Úgyhogy vegyítettem a látottakat-hallottakat, jött az elmaradhatatlan "markásítás" és kész is lett a kétféle zellersaláta. Az egyik egy majonézes-mustáros, a másik szardellás fokhagymás. Mindkettő fantasztikus ízvilágú, mégis, az egyik kicsit édeskés-savanykás, a másik erős és sós! Próbáljátok ki, valamelyik biztosan nagy kedvenc lesz!

Hozzávalók:
a majonézes-mustároshoz:
Majonézes-mustáros zellersaláta
1 közepes zellergumó (nekem akkora volt, mint a 2 öklöm egymás mellé rakva)
2 szál újhagyma apróra vágva
majonéz
tejföl
magos mustár
fél citrom leve

bors

a szardellás-fokhagymáshoz:
1 kis zellergumó (nekem akkora volt, mint az egyik öklöm)
4 szardella-filé
2 gerezd fokhagyma
5-6 levél friss bazsalikom
olívaolaj

A zellergumókat megpucoltam, majd nagylukú reszelőn lereszeltem. Először a majonézes- mustárosat készítettem el. A reszelt zellerhez hozzáadtam 1 púpos evőkanál tejfölt, 3 evőkanál majonézt, 1 teáskanál magos mustárt, az apróra vágott újhagymát, fél citrom levét és ízlés szerint sóztam, borsoztam. Alaposan összekevertem és még igazítottam kevés majonézzel az ízén.

Szardellás-fokhagymás öntettel
A szardellás-fokhagymáshoz a szardellákat és a fokhagymát a bazsalikom és pár evőkanál olívaolaj társaságában egy mozsárba tettem és alaposan összezúztam, egészen krémessé. Ha nem elég híg, lehet még hozzátenni kevés olívaolajat. Ezt az öntetet locsoltam a reszelt zellerre és alaposan elkevertem, hogy minden zellercsíkot bevonjon a csodás fokhagymás-szardellás íz!

Remélem Ti is kedvet kaptatok hozzá, akár magában, akár húsok mellé kiváló és egészséges saláta!

5 megjegyzés:

  1. Én ebből a "markásított" verzióból kérnék! Nincs kedved eljönni hozzám ebédet főzni...? ;-))

    VálaszTörlés
  2. Marka, ha Zsuzsánál végeztél, jönnél hozzám? Köszi :)

    VálaszTörlés
  3. Persze, Ági, már megyek is :-))) Egyébként vasárnap pisztráng lesz és mellé zellersaláta. Nagyon megtetszett az íze!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...