2012. december 18.

Karácsonyi torta


Nagyon-nagyon karácsonyi torta receptjét kerestem. És találtam is a BBC Food oldalán. Ma meg is sütöttem, de mivel napokon át kell még "érlelnem", így a végeredményről majd csak karácsony után tudok beszámolni. Egyenlőre annyit tudok, hogy sütés után az aljából kivágtam egy kis darabot és megkóstoltam. És fantasztikusan finom. Milyen is lehetne, hiszen tele van mézzel, narancslekvárral, aszalt gyümölcsökkel és tört, darált magvakkal. Most már nincs más dolgom, mint karácsonyig 1-2 alkalommal még pálinkát injektálni belé, hogy a már kész tészta magába szívja, majd karácsony napján beborítom az egészet kívülről is narancslekvárral és befedem marcipánnal. Szenteste igazi különlegesség fogja várni a családot! Aki bátor, vágjon bele most!

Hozzávalók
225g sima liszt
¼ teáskanál
½ tk mézeskalács fűszer
½ tk őrölt fahéj
200g vaj
200g  barna cukor
2 evőkanál méz
1 evőkanál lekvár (én narancsot használtam)
¼ tk vanília kivonattal
4 tojás, enyhén felverve
800g  vegyes aszalt gyümölcs (szilva, sárgabarack, vörösáfonya)
100g apróra vágott mogyoró/dió
150g cseresznye (befőtt), félbevágva
100g hámozott mandula, apróra vágott
kevés pálinka/brandy

Melegítsük fel a sütőt 150 fokra. Egy  20cm átmérőjű kerek tortaformát kibélelünk az alján és az oldalán is sütőpapírral.  

Szitáljuk a lisztet, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket, fahéjat egy tálba.

Tegyük a vajat és a cukrot egy nagy keverő tálba, majd keverjük bele a cukrot, mézet, a lekvárt és a vanília kivonatot. Robotgéppel keverjük krémesre az egészet.
A felvert tojásokat is keverjük a vajas masszához, majd adjuk hozzá a lisztet evőkanalanként és alaposan keverjük el csomómentesre a tésztát.
Ezután hozzáadhatjuk az aszalt gyümölcsöket, a mandulát és a mogyorót/diót és a félbevágott cseresznyét.
Tegyük sütőbe és süssük 3 órán át, majd végezzünk tűpróbát. Ha a tészta belül még nem sült át, süssük tovább és minden 20 percben ellenőrizzük, hogy a tészta állaga már megfelelő.

Ezután vegyük ki a sütőből és negyed órán át hagyjuk hűlni a tortaformában. Ha kihűlt, egy injekció segítségével pár helyen injektáljuk bele a tortába a pálinkát (ízlés szerint) és hagyjuk, hogy a tészta beigya a finom alkoholt. 
A tortát folpackba csomagolva, jól záródó műanyag edényben tároljuk, a lukakkal felfelé. Kb 2 nap múlva ismét nyomjunk belé kevés alkoholt.  Majd, a fogyasztás napján kenjük be lekvárral, tegyünk rá marcipán borítást és díszítsük kedvünk szerint.

4 megjegyzés:

  1. Annyira, hogy most már minden évben el kell készítenem! :-)

    VálaszTörlés
  2. :) Ez igazan tetszik!!! Neki is allok holnap vagy holnaputan, igy meg beleferek az idobe! Koszi!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...