2012. február 16.

Túró Rudi torta

Olyan szép lett a barackos túrótortám, ráadásul a megmaradt krémje isteni volt, hogy gondoltam, magunknak is csinálok egyet.
De Misike annyira nincs oda a barackért, gondoltam kedvezek neki és a kedvencét alkotom meg tortaformában.
Így született a Túró Rudi torta ötlete.

Kezdjük újra a piskótával. Most a 26 centis formámban készítettem, a szokásos 10 tojásból. Hogy ne folyjon ki sütés közben, a formát körbeveszem sütőpapírral úgy, hogy kilógjon a formából, így tartani tudja az esetleg megemelkedő tésztát.

Hozzávalók:
10 tojás
10 evőkanál liszt
10 evőkanál cukor


A 10 tojást szétválasztom, a fehérjét habbá verem, de nem kell kőkeménnyé, mert akkor nagyon megemeli a piskótát, ami később jobban összeesik.
A sárgáját a cukorral habosra keverem "fehéredésig", majd hozzáadom a lisztet, vigyázva, hogy ne csomósodjon be. A végén hozzáforgatom a habot, nem muszáj finomkodni.
Aztán 180 fokos sütőben kb 1 órát sütöm úgy, hogy az első 20 percben nyugton hagyom, aztán egy villával kitámasztom a sütő ajtaját, hogy menjen egy kis levegő, így nem fog hirtelen összeesni, amikor kezd kihűlni.
Azért én a 40. perctől már folyamatosan kukkolom, mert volt, hogy már az 50. percben kész volt, de úgy is jártam, hogy 1 és negyed órát kellett sütni. Érdemes egy hústűvel időnként megszurkálni, mert ha a tűn tészta marad, akkor belül bizony még nyers a piskótánk.

Túrókrém hozzávalók:
fél kiló túró
500 ml habtejszín
6-8 evőkanál porcukor/méz (ízlés szerint)
vaníliakivonat
citromhéj

Én megint mézzel csináltam, szerintem finomabb és talán egészségesebb is. De aki nem szereti a méz ízét (eléggé érezni a túrókrémben), az használjon porcukrot.
A habtejszínt keményre verem, majd hozzáadom a cukrot/mézet és habverővel lassú fokozaton tovább verem. Közben lassan hozzáadagolom a túrót is, amit előtte alaposan összemorzsoltam.
A habverővel addig keverem a masszát, amíg szinte egynemű nem lesz, de azért maradjanak benne érezhető túródarabkák is. Hozzáadok kevés vaníliakivonatot, jól összekeverem és már kész is a krém.

Aztán kicsit felgyorsulnak az események, fogok 2 tábla étcsokoládét és gőz felett megolvasztom!
Amíg olvadozik, fogom a piskótát és 3 részre vágo, majd az első piskótára rákenek vastagon túrókrémet és leöntöm az olvadt csoki felével. Gyors mozdulatokkal elsimítom, mert nagyon gyorsan dermed a csoki. Arra figyeltem, hogy ne folyjon le a széléről, úgyhogy a túrókrém szélétől számított 1 ujjnyi részre már nem kentem csokikrémet.
Aztán erre jön megint egy lap piskóta, túró, újra csokikrém, aztán piskóta. Ezt az egészet beborítom a maradék túrókrémmel és ízlés szerint díszítem.
(én most csokiforgáccsal díszítettem)

Fogyasztás előtt érdemes jó 10 perccel kivenni a hűtőből és forró vízzel leöblített késsel vágni, mivel a csokirétegek a hűtőben ropogósra keményednek.
Ahogy eszed, tényleg olyan érzés, mintha Túró Rudit ennél piskótával:-))))

1 megjegyzés:

  1. Szia Marka!
    Megint itt vagyok! Sose fogom megérteni, hogy tudtok ilyen tökéletességeket gyártani és persze az értetlenkedés mellett irigykedem is. Sütöttem tortát tegnap a kisunokám szülinapjára. A piskóta maga volt a tökéletesség. 24cm-es tortaforma, meg ne kérdezd melyik blogtársad receptje, 3 tojás 8 kanál víz 25dkg cukor 20 dlg liszt e káváskanál szódabikarbóna kb. 50 perc a sütőben. Na de a krém még tökéletesítésre szorul. Mivel a kiscsaj fehércsoki imádó, abból kellett volna lennie. 3 tábla fehércsokit felolvasztottam 6 dl habtejszínben, kihűtöttem (egy jészaka a figóban) és habbá vertem. Arra számítottam, hogy egy kemény maszív habpt fogok kapni, de nem. Egy puhavaj szerű krém lett, ami nem esett ugyan össze, de messze a várakozások alatt maradt. Nem tudom, ismered-e a belgacsoki tortát, nálunk lehet kapni egy helyen, szerintem a krém receptjét a cukrászok levédették, mert sehol nem lelek rá. Na az egy olyan sűrű csokis krém, amit én keresek. Már arra is gondoltam, mi lenne egy olvaszott csoki, tejszín, vaj házasításából? Te mit gondolsz? Ja a torát egyébként HU-m (Hites Uram) lefotózta, ide nem tudom feltölteni, de ha megengeded elküldöm a gmailedre! Kíváncsi vagyok a véleményedre. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...